Нямам какво да добавя, цялата истина съм я казал на предната инстанция. Съвсем различна е работата. Не съм извършвал грабежи“, каза пред съда днес 37-годишният Диян Тончев, с прякор Камбаната. Той беше задържан, след като разигра див екшън в петък около 22.00 ч в района на автобусната спирка пред бл. 114 в „Меден рудник“. Чрез насъскване на питбула си се опитал да ограби 18-годишно момче. Ученикът е бил ударен с метална тръба по главата, а кучето го захапало в областта над лявото коляно. Днес Окръжният съд гледа мярката му за неотклонение. Тончев поиска подписка. Съдът реши той да остане в ареста.

Заседанието днес се проведе, след като беше сменен служебният защитник на Тончев по негово искане. Той пожела това, след като подчерта, че назначеният му адвокат е била съученичка на разследващия полицай. Според прокуратурата съдът преди дни правилно е преценил, че обвиняемият е извършил опита за грабеж. Механизмът на престъплението предполага опасността той да извърши друго престъпление, ако е с различна мярка за неотклонение.

Адокатът на Тончев посочи, че съдът неправилно е преценил, че на този етап от разследването е установено безспорно, че той е извършил престъплението, което му е вменено. В докладната записка по случая се описвала друга атмосфера, различна от тази, описана от потърпевшия. Имало противоречия, които водели до извода, че обоснованото предположение не е подкрепено с минимален брой доказателства. Според защитата дори шофьорът на рейс е мислил, че куето е безз стопанин. Таксиметров шофьор е възприел, че момчето се крие, а по-възрастният мъж го карал да слезе, като дори самият той е настоявал да бъде извикана полиция.