6400 чартърни полета са амбицията, която си поставя Летище Бургас за лято 2021. Това стана ясно днес при посещението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова в аеропорта. Заедно с областния управител Вълчо Чолаков и кмета на Бургас Димитър Николов тя се срещна с Франк Кванте, изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, и изпълнителния директор на летището Георги Чипилски.

„Нашата политика е да наложим България като четирисезонна целогодишна дестинация. Област Бургас дава прекрасни възможности не само за туризъм на Черноморието, но и археологически, винен, бизнес и шопинг туризъм. Това са ниши, които не са разивавани, и ние ще трябва да го направим. Времената се промениха с оглед на пандемията и туристите все повече предпочитат индивидуални пътувания, които обаче ще бъдат съчетани с бизнес и други пътувания”, заяви министър Николова. Най-много заявки имаме от пазарите Русия, Чехия и Полша.

Министерството на туризма ще открие представителство във Варшава. И амбицията е резервациите от полски туристи по Южното Черноморие да бъде увеличена.

Николова се запозна с детайли как е осигурена безопасността на пристигащите туристи, как се осъществява изолирането на пътници с евентуални симптоми, каква е организацията на потоците и методите за дезинфекция.

Тя се надява с ваксинациите броят на пътуванията да се увеличи. Но сред плановете са и този сезон родните туристи да бъдат насърчени да посещават България. Сезонът ще започне на 1-ви януари, а когато заболеваемостта намалее със здравните власти ще бъде обсъдена възможността за отпадане на задължителния PCR тест.