След като гневната тълпа щурмува Капитолия миналата седмица, ФБР разчита на обикновените граждани да разпознаят част от хората, нарушили закона, и да ги докладват на властите.

Полицията разчита повече на хора, които са "ходили на училище с този човек" или е техен колега, отколкото на семействата на протестиращите. Но когато 18-годишната Хелена забелязва майка си на едно от видеата от нападението над Капитолия, тя решава да я издаде.

В последните 4 години отношенията на Хелена Дюк, която учи последна година в гимназията в Масачузетс, с майка й са пред разпад. Причината е политическите им възгледи. Хелена посещава протестите за расова справедливост, а майка й, която е дългогодишен демократ, започва да подкрепя президента Доналд Тръмп все повече.

След щурма на Капитолия един от братовчедите на Хелена й изпраща видео. На него се вижда чернокожа жена, която е обградена от множество поддръжници на Тръмп във Вашингтон. Бяла жена посяга да я удари, чернокожата жена отвръща, а тълпата я напада вербално. Бялата жена от клипа е майката на Хелена Дюк.

Заедно с майка си Хелена разпознава във видеото леля си и чичо си. Тя не знаела, че родителката й ще е във Вашингтон.

"Спомних си, че ФБР призова всеки, който знае нещо за нападателите на Капитолия, да разкрие имената им", казва Дюк пред The New York Times. "След като се замислих, реших, че това е най-правилното нещо, което мога да направя."

Хелена ретуитва видеото, на което се вижда лицето на майка й, и пише: "Хей мамо, помниш ли когато ми каза, че не трябва да ходя на BLM протестите, защото има насилие... това ти ли си?" А след това добавя още един пост: "това е либералната лесбийка, която бе изритвана от дома си множество пъти." Към публикацията включва и имената на чичо си и леля си.


В следващите няколко дни Хелена Дюк се превръща в звезда в интернет. Постът й е споделен повече от 80 хил. пъти, а в сметката й постъпват стотици долари, които да финансират следването й в колеж. Парите са изпратени от хора, които също са се чувствали подтиснати от политическите възгледи на семействата си.

Сега Хелена Дюк живее с баща си. Пратила е само няколко кратки съобщения на майка си, а дори в краткото си пътуване до дома й, за да вземе последните си останали вещи, е трябвало да бъде извършено с полицейски ескорт. Тя не знае какво точно е направила майка й във Вашингтон, въпреки че името на леля й се появява в списъка с арестуваните.

Нито майката на Хелена Дюк, нито леля й отговарят на съобщения, търсещи коментар за случилото се.

"Беше ми трудно и в един момент почувствах огромна вина", казва Дюк за публикацията в Twitter. Но братовчедите й били категорични, че я подкрепят. "Наистина не мисля, че съм направила нещо лошо. Те трябва да понесат отговорност", категорично е момичето.