Над 5000 наказателни постановление са издали пътните полицаи в рамките на 31 декември и 1 януари. На 161 водачи са взети шофьорските книжки, съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция на брифинг за очаквания засилен трафик в края на почивните дни.

На 31 декември и 1 януари са установени над 80 души, седнали зад волана под въздействие на алкохол или наркотици.

Миналите Коледни празници – за периода от 20 декември 2019 г. до 1 януари 2020 г. са възникнали 195 тежки пътнотранспортни произшествия, ранените са 260, а загиналите са били 15 души.

За същия период на тази година се отчита намаление на тежките произшествия. Така от 20 декември 2020 г. до 1 януари 2021 г., възникналите тежки пътнотранспортни произшествия са с 46 по-малко или 149, ранените са с 69 по-малко или 191, а загиналите са 12 или с трима по-малко за този период.

Трафикът към 15.00 часа днес по основните пътни направления е спокоен. „Леко интензивен, но не се наблюдават задръствания или струпвания на автомобили. Същото е положението и по входовете на столицата”, каза инспектор Близнаков. Отново на Владая са осигурени две пътни ленти за влизане в столицата. Там също няма струпвания.

Вчера трафикът е бил по-интензивен трафик точно там и полицейски сили са подпомогали движението. Наблюденията на Пътна полиция показват, че поради многото почивни дни трафикът се е разпределил равномерно между всичките тези дни.

Полицейски екипи са разположени на възлови места с готовност да подпомагат и да регулират движещите се. Във връзка с осигуряване безопасното придвижване на гражданите за денонощието са предвидени над 400 полицейски екипа по пътищата, като 127 от тях да с мобилни технически средата за контрол на скоростта.

Източник БНТ