Новият вариант на коронавируса е много по-заразен и увеличава репродуктивното число с от 0,4 до 0,7, съобщи Би Би Си. Репродуктивното число във Великобритания сега е между 1.1 и 1.3, а трябва да е под 1.0, за да започнат да намаляват случаите на заразени.

Разликата между вирусните типове е "доста екстремна", каза проф. Аксел Ганди от Лондонския имперски колеж. "Има огромна разлика в това колко лесно се разпространява вариантът на вируса - обясни той. - Това е най-важната промяна във вируса от началото на епидемията".

Предаването на новия коронавирус се е утроило по време на карантината в Англия през ноември заради новия вариант, докато при предишната версия тя е намаляла три пъти.

Ранните резултати показаха, че вирусът се разпространява по-лесно сред ненавършилите 20 години, особено сред децата в прогимназия. Според най-новите данни обаче той се разпространява бързо във всички възрастови групи, уточни проф. Ганди, който е в изследователския екип.

Репродуктивното число показва колко души заразява носител на вируса. Ако е над 1, епидемията се разраства.

Очаква се броят на заразените да намалее с увеличаването на ваксинираните хора. Ранните проучвания показват, че ваксините ще са ефикасни и срещу новия вариант на коронавируса, припомня БТА.

Новият вариант е наречен VOC 202012/01 от английската здравна служба. Той беше открит през ноември, но се смята, че се е появил в Югоизточна Англия през септември. Няма данни да е по-смъртоносен, но заради увеличаването на болните, натискът върху болниците нараства.