За шофиране на пътно превозно средство след употреба на наркотични вещества са установени общо 11 случая при проверки на полицията в Бургас. Водачите са на възраст от 23 до 47 години. Петима от тях са шофирали след употреба на метамфетамин, един 33 годишен бургазлия - след употреба на амфетамин и метамфетамин, един водач – 41 годишен бургазлия, шофирал т.а. „Форд Транзит”, с великотърновска регистрация, след употреба на метадон. Един водач – 23 годишен мъж от Димитровград, управлявал „БМВ 530 Д“, с хасковска регистрация, след употреба на канабис, а 21 годишен айтозлия е шофирал след употреба на амфетамин. 30 годишен бургазлия е седнал зад волана след употреба на опиати и диазепини, един водач – 26 годишен бургазлия, управлявал „Фолксваген Пасат” след употреба на опиати.

В други седем случая водачите на автомобили отказали да бъдат тествани за употреба на наркотици, като са санкционирани с глоба в размер на 2 000 лв. и отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от 2 години.

За седмицата служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас провели специализирана полицейска операция по безопасност на движението, включваща няколко направления : спазване на изискванията за скоростен режим, съблюдаване на пътната маркировка от велосипедисти и пешеходци и отнемане предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходни пътеки.

На територията на Бургас – град са констатирани 571 нарушения на скоростта. В пет случай превишената скорост е над 50 км./ч. - водачите ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление и парична глоба, следваща законовите указания за надвишената скорост. Неправоспособните водачи са трима. С глоба в размер на 30 лв. са санкционирани 14 велосипедисти, като две са основните нарушения, извършвани от тях : управление на велосипед без оборудване и преминаване през зони за пешеходци без велосипедиста да избутва велосипеда / най-вече ул. Александровска” и ул. „Богориди”/. За непреминаване на указаните за целта места за седмицата в Бургас са санкционирани 21 пешеходци, а за преминаване на неразрешаващ / червен/ светофарен сигнал са санкционирани осем водачи.