Тъй като е важно да спечелим битката с невежеството и фалшивите новини по отношение на ваксината, а прочетох чудовищни глупости под многосподеления си пост по темата, нека опитам да пресрещна най-честите страхове. Това написа в профила си във Фейсбук молекулярният биолог Борис Станимиров. Ето ги и тях:

1. Кратък срок на тестване на ваксината. Всеки медицински или козметичен препарат минава през определени процедури на одобрение. Първата група тестове са за нежелани странични ефекти и алергични реакции. Този тип тестове не се нуждаят от прекалено дълго време, защото ефектите се проявяват на ранен етап. Тук важна е социологически представителната извадка. Такъв тест е правен на настоящата ваксина с много доброволци, част от които познаваме. И резултатите са силно обнадеждаващи. Вторият тип тестване при ваксините и лекарствата изисква по-дълъг период от време, защото касае стабилността и трайността на имунния отговор - т.е. колко дълго действа препарата и за колко време се разгражда от организма. В днешния случай това, че няма достатъчно време от въвеждането на ваксината е пренебрежим риск, защото не застрашава здравето на хората, а само ефекта от ваксината - в най-лошия случай може да се окаже, че ефектът от нея е няколко месеца и ще се налага повторно и периодично ваксиниране. Но това не е риск за здравето, а само финансово бреме за оня, който плаща масрафа.

2. Безотговорно е, няма доверие в институциите... рано е да се каже... Тези ваксини са преминала одобрение през всички международни медицински органи, вкл. Европейската агенция по лекарствата. Сертификационните процедури за такова одобрение са драконовски. Никога в историята никоя държава не е имала толкова стриктни изисквания за защита на здравето от всякакви рискове, каквито са регламентите на ЕС. А в този случай най-добрите европейски експерти и професионалисти, заедно с най-добрите експерти на държавите членки са постигнали съгласие, че тази ваксина може да се ползва. Тези хора са по-умни, опитни, професионално подготвени и служебно отговорни от всичките ви приятели във ФБ, от всички лелки в сутрешните блокове и всички медийни звезди с петминутна слава. Освен това, тази ваксинация не е измислена от Бойко Борисов и Мутафчийски, тя започва едновременно във всички европейски страни и обхваща всички европейци. Ако пък си мислите, че има световен заговор срещу Вас, в който участват 28 европейски правителства, то... по - добре наистина не се ваксинирайте!

3. Сравнително нова (20 години) методология на ваксината. Да, много по-модерна и напредничава от досегашните исторически ваксини, с теоретично по-ниски рискове от странични ефекти от алергичен тип Най-силните антигени са белтъците. Те са, които най-често предизвикват острите алергични реакции, защото организмът има имунна система, която разпознава чуждия белтък и реагира срещу него. В този случай, ваксината не съдържа белтъчен антиген, а молекула РНК, която го кодира. Самата нуклеинова молекула не е силен антиген. Тя използва "фабриката" на вашите клетки за да синтезира антигена, който на свой ред предизвиква образуване на антитела. По този начин "чуждия" белтък всъщност си е синтезиран от вас, а не свински, конски, маймунски, заешки, бактериален и т.н.

4. Нужда от ниска температура, хладилници, кренвирши... Точно защото ваксината не съдържа белтък, а РНК молекула, тя трябва да стои на студено, за да не се разгради нуклеиновата киселина, която е афиф. (Има едни ензими, наречени рестриктази, които са като ножици и обикалят и режат нуклеинови киселини по пътя си. При -70 им става студено и престават да хапят) Ако това се случи, ваксината ще продължи да е безвредна, но има риск да бъде с по-ниска ефективност, защото част от важните молекули ще са нарязани. Мединцински препарати и проби за изследване се транспортират при нискотемпературен режим (не чак -70, но понякога -35) постоянно от години. Лекарствените агенции на европейските страни си обменят проби за изследвания на седмична база и всички те пътуват по DHL или TNT с обикновени камиони, защото самите проби и препарати са в затворени контейнери със "сух лед", който има свойствата да поддържа ниска температура в продължение на определен брой часове. Целият процес се следи с термографи и дата логери, които проследяват температурата във всеки един момент от транспорта и ясно показват, ако е допуснато нарушение на температурния режим. Това би трябвало да се прави и сега - както от термографите на камионите, така и от дата логерите в самите контейнери с ваксините. И всяка крайна дестинация може да снеме данните от дата логера и няма начин да ги подправи, или премълчи.

5. Като са толкова безопасни, защо не ги дават на деца и бременни? Повечето лекарства не се дават на деца и бременни. Например аспиринът е напълно забранен за деца под 12 години. Но е напълно безвреден за възрастни. Причината е, че при децата формирането на нервната система (мозък и нерви) на жлезите с вътрешна секреция и на сърдечно-съдовата система не е напълно завършил процес и е възможно една иначе нормална имунна реакция да предизвика нарушение. Същото се отнася за бременни жени, които са с особен хормонален баланс и всяка малка промяна може да предизвика проблем с бременността, или с формирането на нервната система у плода. Но за възрастни индивиди със завършено развитие, тези рискове са много много по- малки. Единственият теоретичен, трудно предвидим, но статистически проследим риск при развити хора е отключване на автоимунни заболявания, за които науката знае все още недостатъчно. 6. В заключение: Риск ИМА при всяко нещо, което е човешко дело. Има го и при ваксината. Но ако трябва да степенуваме този риск, ще изглежда така: - Ако не се ваксинираме, от COVID-19 със сигурност ще умрат няколко от всеки 1000 души. а няколко десетки ще оживеят, но с трайни, тежки поражения върху белите дробове. - Ако решат да се ваксинират, вероятно няколко на 10 000 ще умрат в автомобилна катастрофа, паднала керемида или саксия на главата или случаен инфаркт по пътя към ваксинационния център. - Ако всички се ваксинират, е хипотетично възможно няколко души на 1 000 000 да умрат или да получат увреждания в следствие на ваксината. P.S. Тъй като получих няколко конкретни въпроса, искам да уточня нещо важно: Аз съм молекулярен биолог. Опитвам се да обясня на достъпен език базовата биологична и математическа логика на нещата и да представя моята гледна точка. Не давам съвети и не съм лекар. Единственият ми твърд съвет е: ако имате колебание или специфични заболявания или обстоятелства, НЕ гледайте клипчета в ютюб, статуси ЕЖК в групи на лелки из фейсбук, статии от безумни електронни сайтчета! Слушайте какво казват ОФИЦИАЛНИТЕ органи и медицински власти, консултирайте се с ВАШИЯ личен лекар или с лекуващия СИ лекар. Когато гледате интервюта на различни специалисти и се вълнувате от тях, отсявайте кои от тях са лекари (и носят морална и наказателна отговорност, когато дават съвети и препоръки) и кои са академични учени - молекулярни биолози, биохимици и т.н. и са свободни да говорят каквото си искат в рамките на академичната и научна свобода на мнение! Каквото и да решите за себе си, направете го след съвет на лекар от официалната система на здравеопазването в България!