„Наблюдаваме трайна тенденция за увеличен брой на излекуваните случаи, спрямо новозаразените. Аз за пореден път използвам възможността да кажа, че не се радвам, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да могат здраво да посрещнат ваксината и след това да успеем благодарение на ваксинацията да постигнем колективен имунитет и да преборим това заболяване”, заяви здравният министър Костадин Ангелов на последния за годината брифинг на Националния оперативен щаб.

Доц. Ангел Кунчев потвърди, че че оптимистичната тенденция за намаляване на заболеваемостта, а и на смъртността е налице.

„Това, което искаме да направим, е да поддържаме тази тенденция трайна, стабилна, което ще даде възможност да се вземат евентуално решения за промяна в мерките, но само, когато имаме пълната яснота, че тази тенденция е устойчива. А това ще стане след изтичането на една пълна работна седмица”, заяви доц. Кунчев. Така стана ясно, че показателна ще е статистиката след празниците.

За изтеклите 14-дни дни по заболеваемост от COVID-19 България заема 24-то място в Европа, и 5-о на Балканите. По отношение на 14-дневната смъртност, която е 21 на 100 000 души страната ни заема 3-то място в ЕС, като преди нас са Лихтенщайн и Хърватска, но все още сме на първо място на Балканския полуостров.

„Намалява разликата в заболеваемостта между отделните региони, тя вече не е толкова значителна както беше 5-6 пъти. С най-ниска заболеваемост продължават да са областите Кърджали и Монтана със 120 и 156 заболели на 100 000 души, а с най-висока през изтеклите две седмици са Варна и Сливен със съответно 376 и 344 заболели на 100 000 души”, каза главният здравен инспектор.