Пиратки, римски свещи, пиробатерии, пукащи топчета и бенгалски огън са най-предпочитани за новогодишната нощ. Това каза за БГНЕС Дима Савова, която е представител на фирма за производство и дистрибуция на пиротехника.

„Въпреки страховете ни, че пазарът ще бъде драстично надолу, засега интересът си остава и хората си пазаруват, подготвят се за новогодишната нощ“, коментира Савова.

Тя посочи, че няма как да бъде измислено нещо напълно ново и непознато в областта, но въпреки това наблягат на усъвършенстването на съществуващите изделия.

„Новото е в комбинацията от ефекти, брой изстрели при пиробатериите. Залагаме на нови атрактивни дизайни, на нови ефекти с по-голяма наситеност, цветове“, обясни тя.

Савова поясни, че всеки продукт, който се продава в лицензиран обект, е предварително тестван за сигурността му и поясни, че инцидентите в 99% от случаите се дължат на неспазване на инструкциите за използване на изделието, а не на дефекти.

„Основната гаранция е да прочетете инструкциите и да ги спазите, да не употребявате алкохол преди да използвате пиротехника, за да може реакциите ви да са не са забавени и адекватни“, заяви търговецът.

Савова апелира хората да не се снабдяват с пиротехника от пазари и от улични продавачи, въпреки че е на мнение, че това явление изчезва с всяка изминала година, тъй като контролът от страна на държавата е доста засилен.

„Най-големият интерес към такива стоки е по Нова година, но имаме целогодишно работа. Хората пазаруват такива изделия за всякакви тържества – рождени дни, сватби. Хората си поръчват и професионални зари, освен любителска техника“, посочи тя.

С пълна торба с фойерверки излиза Цанко Цветанов, който всяка година заделя по около 100 лева за това удоволствие.

„Взех си пиратки, пиробатерия. Само на Нова година взимам и не ги гърмя аз“, каза той. Според него това е начин хората да се веселят и не е редно някои да се сърдят. Той е убеден, че всеки, който гърми е провокиран от хубав повод.

А по думите на Дима Савова 2020 г. е една много интересна година, която е пречупила много неща в нагласите на хората и това как възприемаме себе си и света.

„Смятам, че нищо няма да бъде същото през 2021 година. Но тя ще бъде първа година от нещо ново, надявам се да бъде нещо по-добро“, коментира тя и добави, че въпреки изпитанията, пред които е бил изправен браншът им през изминаващата година са успели да се справят и да запазят служителите си.