Неочаквана, необикновена и пълна с обрати – такава ще помним дълго емблематичната 2020 година. Каквото и да се каже за изминалите 12 месеца няма да е достатъчно. Те промениха представите ни за нормалното. COVID 19 подчини живота ни, отношенията ни, работата ни. Много хора я определят като лоша, пълна с тревога и мъка, за други пък тя даде нови възможности за повече време със семейството и за любими занимания. Тя разруши авторитети, но и утвърди нови, накара хората да се разделят в крайности с мненията си, но и ги обедини в желанието им да правят добро. Тя предизвика много грозни бури, но надигна и вълна от съпричастност, всеотдайност и доброта.

Как ще я запомним в Бургаско? Вижте обзора, с който БургасИНФО се опита да покаже многобройните лица на 2020 г., която освен всичко друго - ни даде и много уроци.

01.01.2020 Нейно величество 2020 г. настъпи, натоварена с огромни очаквания

В първите секунди на 2020-та хиляди бургазлии се прегърнаха на площад „Тройката” под празничната заря, вдигнаха наздравици и се хванаха на хоро. Големият концерт с Михаела Маринова даде очаквания свеж старт на годината. Мнозина я натовариха с огромни очаквания, заради повтарящото се число 20-20. Замесени бяха всевъзможни нумероложки, гадателски и какви ли още не предсказания. Младоженци избираха месеци по-рано датата за сватбата си – 02.02. 2020, 20.02. 2020, както и 29.02, защото освен всичко, 2020-та е и високосна. Още не знаехме, че именно посрещането на Новата година ще е едно от последните тържества, на което всички ще сме заедно, а единственият късмет от баницата, който ще има значение, е здравето!

13.03.2020 Голямата промяна, донесена от 2020 г.: Извънредният петък 13-ти

Петък, 13-ти март 2020, далеч не бе най-фаталният ден от годината, но пък бе началото на пълната промяна в живота ни. Той създаде новите публични лица, наложи новия етикет в общуването ни. За първи път политиците отстъпиха телевизионния екран на лекарите. Именно те обясняваха, че обявяването на извънредно положение има за цел да забави хода на вируса, докато се подготвят болниците. Последва презапасяване, блъсканица в супермаркетите, изпразнени рафтове и промишлените количества изкупена тоалетна хартия. Най-ценната и изчезваща стока вече не бяха деликатесите или марковите продукти, а стока, на която почти никой до този момент не беше обръщал внимание, че съществува – маски и дезинфектанти.

14.03.2020 Речта на генерала

В нощта на 14-ти март председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчисйки излезе в униформата си и разтърсваща реч накара хората да заживеят в новата реалност. И макар нито военното му облекло, нито думите му да харесаха на много от слушащите, месеци по-късно те се оказаха действителността.. Ето част от речта му:

„ Към нас се задава епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история! Трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, нашите близки, нашите възрастни родители, приятели и колеги. Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически – ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме и са ни дали живота и отгледали! Въпросът е за физическото оцеляване на населението и то особено в беззащитната част на населението, каквато са възрастните хора и хората с хронични заболявания!

19.03.2020 Началото на COVID 19 в Бургаска област: Готвачката от Карнобат и истерията в града

На тази дата област Бургас регистрира първия си случай на заразен с COVID-19. Това бе 39-годишна готвачка в Банско, върнала се в Карнобат. Социалните мрежи избухнаха безжалостно за случая с жената, която е имала „неблагоразумието“ да се върне в дома си и да потърси лекарска помощ. Във фейсбук групите на Карнобат течеше „разследване” – къде живее, къде е ходила, в кой магазин е пазарувала. Реакциите бяха груби, а на първите заразени се гледаше като на виновни, като на същински биологични оръжия. Никой тогава още не предполагаше, че само няколко месеца по-късно всеки от нас ще има познат или близък, който да се е срещал с COVID-19 или самият той да се е изправял срещу вируса. Така готвачката от Карнобат даде примера на 2020-та – най-важното е да останем хора и вместо да обвиняваме - да се опитаме да помагаме.

кадър: Нова тв

15.03.2020 Аплодисменти за медиците

Примерът на други страни зарази и България и по време на извънредното положение от Бургас тръгна инициатива – да аплодираме медиците от терасите си всяка вечер в 21:00 ч. Така подкрепяхме първата линия в борбата със заразата. От своя страна медици излязоха пред лечебни заведения и ръкопляскаха за всички, които спазват мерките и си стоят вкъщи.

23.03.2020 Помните ли самолета от Великобритания? Даде ни втория важен урок

Най-одумваният полет през годината беше този от Великобритания до Летище Бургас, с който се завръщаха 150 българи. Очакването на идващите от огнището на заразата предизвика буря с негативни коментари в социалната мрежа. Имаше хора, които искаха да блокират Летището в Бургас, за да не може самолетът да кацне. А тези хора идваха тук с идеята не да заразяват, а да се приберат у дома...

„Моля ви, не се настройвате срещу нашите сънародници, които идват от чужбина! И тях ги чакат близки, и те са стресирани, и те ще спазват изискванията, както вас! С тази разлика, че те ще подлежат на ежедневен контрол от властите. Но те не са престъпници! Те са бургазлии, и българи, които искат да се приберат у дома", призова кметът на Бургас Димитър Николов. Всички от полета бяха поставени под карантина.

04.04.2020 Ангелите на 2020 г.: Тони Димитрова и цял отряд доброволци, влезли в битката с вируса

Обичаната бургаска певица Тони Димитрова даде пример, като стана доброволец. Тя помагаше на Община Бургас и наред с храната и лекарствата за възрастните хора, им доставяше писма и рисунки от техните внуци, с които не можеха да се виждат. Доброто сърце на Тони помогна на много хора. 2020-та обаче се оказа тежка за нея и тя загуби своя брат, който почина от COVID-19.

Сред ангелите на годината бяха и служителите на Домашния социален патронаж, който се оказа като армия в справянето с всички задачи – доставка на храна, грижа, купуване на лекарства както за собствените им потребители, така и за тези под карантина. Така никой в Бургас не бе оставен сам!

Добрите примери заваляха в Бургас с напредване на епидемията – хора, влезли с цялото си сърце в битката срещу вируса.

На Никулден Социалният патронаж зарадва медиците и пациентите в COVID отделенията на бургаските болници с традиционно рибно меню

19.04.2020 Различният Великден: Празни паркове, пазари като лабиринти, КПП-та, обозначени места пред църквите

Великден в Бургас не бе по-различен от Великден в цялата страна. Църквите работеха, а причастията с една лъжичка отново предизвикаха противоречиви реакции. Имахме КПП-та и забрана за пътуване, ако нямаме основателна причина или къща в Черноморец например. Предсезонно местните хора от малките морски градчета никак не се зарадваха на туристите за празниците, а по паркингите пред кооперациите се появиха десетки автомобили със софийски регистрации. Е, лятото щяхме да призоваваме българите да изпълнят нашите си курорти, но дотогава имаше още малко време.

26.04.2020 Бургас даде първа жертва срещу COVID 19, опасността стана реална

Първият починал пациент с коронавирус в Бургас беше бившият общински съветник от БСП полк. Кирил Петков. Той страдаше от онкологично заболяване и се зарази от коронавирус в столичната клиника „Света София“. Кирил Петков издъхна в съня си в Бургаската болница. Той нямаше да е последното от дългия списък с личности, които коронавирусът завинаги отне на Бургас. Но огромната опасност вече придоби реални измерения.

12.05.2020 Глътка въздух и надеждата, че слънцето ще ни спаси

Краят на извънредното положение дойде на 12-ти май, а на 14-ти то бе заменено от извънредна епидемиологична обстановка. През топлите месеци привидно се върнахме към нормалния си начин на живот. Нямаше КПП-та, нямаше ежедневни брифинги на щаба, броят на заразените намаляваше.

От средата на юни се редяха на опашки за PCR тестове, но не защото имаха симптоми, а защото отиваха на почивка в Гърция. Колони автомобили започнаха да се стичат и към нашето Черноморие с хора, желаещи да отдъхнат на море и слънце след тежките месеци на изолация. Малките хотели и къщите за гости се превърнаха в най-предпочитаните места за отърсване от негативните мисли и зареждане с лятна емоция.

15.06.2020 Перфектна организация на матурите сложи край на една странна учебна година

Матурите в Бургас минаха перфетно, а Регионалното управление по образованието свърши своята работа като организация и безопасност на провеждането им. С това беше поставен и финала на една странна учебна година, която постави на изпитание учители, ученици, родители, баби и дядовци. Всички по веригата се включиха в новия начин на обучение – дистанционното. Родители се върнаха в първи, в трети или пети клас, за да помагат на своите деца да усвоят уроците, диктувани им през лаптопите.

24.05.2020 Уникалният 24-ти май в Бургас

Тази година навръх 24-ти май нямахме шествие, но празникът отново ни донесе уникални емоции. Певци от Бургаската опера пяха арии от прозорците на Общината, а „Фортисимо” от терасата на Морското казино. Духът на този празник ни обедини и изкара навън на безопасно разстояние.

26.06-30.06.2020 Балове по никое време и завършването на Специалния випуск 2020

Най-усмихнатите, най-прекрасните и най-изпълнените с надежда хора на 2020-та бяха абитуриентите. Макар най-важната година от основното им образование да мина почти наполовина дистанционно, те не се пречупиха, а показаха дисциплинираност. Тази година нямахме традиционните балове на 24-ти май. Вместо това те се проведоха межди 26-ти и 30-ти юни, но отново предложиха феерия от красота, а младежите показаха завидна зрялост в начина си на мислене. Децата на 2020-та доказаха, че могат да са отговорни.

Мис България 2018 Теодора Мудева също бе сред абитуриентите

17.06.2020 Вирусът не пощади и лятото, първият починал турист по Южното Черноморие беше софиянец

Коронавирусът продължи да хвърля сянка и през лятото. На 17-и юни в Бургаската болнца издъхна 41-годишен софиянец, който бе на почивка на "Кайт къмпинг Градина" . Мъжът нямал придружаващи заболявания и редовно тренирал. Пристигнал на море от София на 3-ти юни. Още преди това не се е чувствал добре и решил да отиде да се лекува на чист въздух. Оказало се, че е с COVID-19. След като му става лошо, негов съсед по каравана му помага. Мъжът беше настанен в Инфекциозното отделение на бургаската болница, а по-късно в реанимацията и интубиран. Той не успя да се възстанови.

2020 Тъжното лято на Слънчев бряг и оживление в къщите за гости

Бургаското лято беше пулсът на 2020-та. То върна донякъде усмивките ни, надеждите, емоциите ни. Можехме да се забавляваме навън и да живеем почти нормално. Високите температури и по-добрият ни имунитет през топлите месеци, свалиха броя на заразените.

Въпреки част от ограниченията, заведенията и къщите за гости се справяха добре. Лятото обаче се оказа много, много тъжно за най-големия ни курорт Слънчев бряг, в който туристите бяха в пъти по-малко. Курортът беше странно тих, докато плажовете на юг кипяха от хора.

11.07.2020 Сараите на Доган

11-ти юли ще остане в историята на 2020-та, като един от най-драматичните. Масовото недоволство от отцепването на плажа край вилата на почетния председател на ДПС Ахмед Доган прерасна в лавина. Хиляди хора от цялата страна се събраха в знак на протест в местността „Росенец“. Ахмед Доган изпълни вилата си и горските пътеки до него с хиляди членове на ДПС. Полиция и Жандармерия не позволи двата лагера да се срещнат челно и това предизвика искри, които дълго ще се помнят. След това се отключиха протестите в цялата страна.

22.08.2020 Бургас с нов повод за гордост: Нов рекорд за плувеца Цанко Цанков

Бургаският плувец Цанко Цанков постави нов световен рекорд в 50-метров басейн. Бургазлията преплува 50,6 км за 12 часа без прекъсване в плувния комплекс "Флора". Той ни даде повод отново да се зарадваме и ни изпълни с надежда.

Рекордът на Цанков бе една от най-силните положителни емоции на бургаското лято.

15.09.2020 Най-чаканият първи учебен ден и протестът срещу маските

Първият учебен ден тази година се превърна в най-чакания – и от учители, и от ученици, и от родители. Голямата надежда беше, че след половин година отсъствие от класните стаи, децата ще се върнат нормално в клас. Бургаските училища показаха, че могат да реагират светкавично и бързо подготвиха различни входове за възпитаниците си, разчертаха движението в коридорите и направиха графици за храненето, за да не се срещат различните класове. Изискването в междучасията децата да носят маски обаче предизвика поредната вълна недоволство. В Бургас няколко родители излязоха на протест пред РЗИ и бяха приети лично от д-р Георги Паздеров. Все пак учебната година започна без сътресения. С минаване на времето все повече паралелки се оказваха под карантина, докато се стигна изцяло до онлайн обучение.

01.10.2020 – Обратно в реалността

Краят на лятото и есенните месеци ни върнаха в реалността. Започна сериозната подготовка на бургаските болници, натискът върху здравната система ставаше все по-голям . В борбата с COVID-19 се добавиха още лечебни заведения, леглата бяха увеличени, здравният министър дойде на инспекция, а случаите растяха.

17.10.2020 COVID-19 отне доц. Хубчев и нанесе първия тежък удар върху здравеопазването в Бургас

Бургаското здравеопазване започна да дава свидни жертви. Първата от тях бе уважаваният доц. Георги Хубчев от УМБАЛ „Дева Мария”.

Началникът на Отделението по акушерство и гинекология почина след битка с COVID-19. Колегите му бяха шокирани от загубата и не можеха да повярват, че вирусът може да увреди толкова бързо и фатално здрав човек като него. Провокиран от загубата в битката срещу COVID-19 още по-силно се впусна собственикът на болницата – Семир Абумелих. В момента лечебното заведение лекува пациенти с коронавирус.

27.11.2020 Черният петък през 2020 г. дойде с частичен локдаун

От 27-и ноември България влезе в частичен локдаун. Моловете затвориха, всички училища продължиха онлайн обучението си, а ресторантите пак трябваше да работят само с доставка. По-късно мерките бяха продължени до 31-ви януари.

06.12 - 25.12.2020 Онлайн Коледата на Бургас

Бургас все пак не забрави празничния дух и ни зарадва с онлайн празнична програма. Всички пари от тържествата за Никулден, които не се състояха, бяха използвани в подпомгането на бургаските болници и медици. Онлайн концерти, премиери, куклен театър и много други се излъчват на живо в страницата на община Бургас във фейсбук.

26.12.2020 Дойде новата голяма надежда - ваксината

Така чаканата доза надежда пристигна в Бургас на 26-и декември следобед. Първите ваксини, доставени в България, на компанията Pfizer/ Biontech бяха инжектирани на 250 бургаски медици от първа линия. Желаещите да се имунизират в Бургаско бяха 2000, заяви д-р Георги Паздеров. Именно той , д-р Величка Григорова и колегите им от РЗИ посрещнаха ваксините в Бургас.

Трябва да признаем, че освен драматична, 2020-та показа, че има и чувство за хумор. Така чаканата пратка пристигна с хладилен камион на кренвиршите „Леки”, ескортиран от полицейски автомобили. Това предизвика шеги в социалните мрежи, а една от най-добрите от тях беше, че в Бургас дори ваксините са „леки”.

31.12.2020 – Чакаме Новата 2021 година с НАДЕЖДА!

В последния ден на 2020 всеки прави и своя личен обзор. 2020 ни остави два важни урока. Преди всичко трябва да останем хора. И вторият урок – каквото и да става, важното е да сме живи и здрави!

Екипът на БургасИНФО Ви пожелава пълна със здраве 2021 година! Нека бъдем по-усмихнати, по-добри, по-благодарни!