„През 2021 г. към нас се задава една надежда, която вече не е имагинерна – тя е факт. Възползвайте се от нея“, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в ексклузивно интервю в „Тази сутрин“ по bTV. Мутафчийски беше един от първите ваксинирани българи с препарата на „Пфайзер“ срещу коронавируса.

„Според мен бях длъжен да го направя. Всеки ден следя състоянието на моите колеги, които се намират болни, в реанимация или в клиниките на болницата. Това е непоносимо за мен. Длъжен съм да го направя и заради хората, които вярват в мен. А в личен план съм абсолютно убеден“, каза Мутафчийски по повод ваксинирането. „Един мой приятел, много умен човек – биолог. Той беше казал, че ще използва тактиката на пингвините и ще се ваксинира по-късно. Какво правят пингвините – първите скачат във водата, а другите гледат къде е косатката. Е, първите вече скочихме, косатката я няма. Време е и вие да скочите“, каза още Мутафчийски за ваксинирането.
Той заяви, че се чувства добре, няма никакви странични реакции към ваксината. Единствено усеща мястото на убождане. По думите на Мутафчийски лекарите са единствените хора, на които все още се доверяват хората в кризата. „Когато човек има болка и болест, отива при лекар и се надява, че там е спасението, той не отива при никой друг“, каза той. По повод ваксината на „Пфайзер“ и дали тя е истински безопасна и ефективна, ген. Мутафчийски каза, че това е иновативен продукт. „Той е много лесен, много евтин за изпълнение и много ефективен. Той не вкарва нищо в ядрото на клетката и, може би, е толкова добър и ефективен колкото го описват“, допълни той.
На въпрос дали много хора у нас ще останат скептично настроени спрямо ваксините, ген. Мутафчийски заяви, че е рано да се правят изводи. „Ще се натрупат достатъчно данни, за да могат да се убедят и колебаещите се. Нито един медикамент досега не е бил тестван на 44 хиляди души, това го заявявам най-отговорно. Да не говорим, че у нас населението с лека ръка приема медикаменти, които не са изпробвани дори на 50 души, което е абсолютен факт“, каза Мутафчийски.
В равносметката си за отминаваща година, ген. Мутафчийски заяви, че тя е била доста тежка. „Щях да кажа, че е интересна, но какво да му е интересното на това“, допълва той. На въпрос защо е спрял да облича военната си униформа, генералът заяви, че явно плаши хората. „Българите са забравили как изглеждат техните военни и генерали. Не съм имал за цел да уплаша хората“, каза Мутафчийски. Относно знаковите изказвания си изказвания, Мутафчийски е категоричен, че не се срамува от нито една дума и би казал същото и сега.
„Ние станахме жертва на собствения си успех. Забравихме се, решихме, че не е страшно. Това не беше процес само тук, а в цяла Европа. Хората се умориха още на първата вълна. Трябваше по трудния начин да разберем ситуацията“, заяви Мутафчийски. Той е категоричен, че ако пролетта, когато мерките срещу коронавируса бяха по-строги, болниците ни не биха се справили с натоварването от октомври, ноември и декември. Ген. Мутафчийски коментира още, че се очаква леко повишаване на случаите с отхлабването на мерките, но се надява и ваксинацията да окаже влияние. В последните шест месеца председателят на Националния оперативен щаб не се е появявал в телевизионно интервю и спря да води брифингите. „Не може да изморяваш хората непрекъснато и да свързват твоето появяване с безизходица и страх. Аз се стремях да бъда обективен“, каза Мутафчийски. Решението да „излезе от светлината на прожекторите“ е било лично негово.

На въпрос дали обмисля кариера в политиката, ген. Мутафчийски е категоричен, че това не е неговият път. „Крайно време е хората у нас да разберат, че трябва да тежат на мястото си, там където се чувстват най-сигурни и въоръжени със знания и експертиза. Да не се месят там където им е работа“, каза той.