Папа Франциск призова световните лидери да осигурят неограничен достъп до ваксините срещу коронавирус за всички. В обръщение за Коледа, понтификът предупреди да не се поставят "стени" за лечение, съобщава БиБиСи.

Зради пандемията, тази година посланието Urbi et Orbi не е от балкона на базиликата "Свети Петър" пред огромни тълпи, както е традицията. Вместо това папата говори от кабината в една стая във Ватикана.

Предупреждението на папа Франциск идва на фона на опасения, че по-богатите страни купуват непропорционални дози ваксини в ущърб на по-бедните.

"Нека Божият Син да обнови в политическите и правителствени лидери дух на международно сътрудничество, като се започне от здравеопазването, така че на всички да бъде осигурен достъп до ваксини и лечение", каза той.

"Изправени пред предизвикателство, което не познава граници, не можем да издигаме стени. Всички сме в една лодка." Папата каза, че последиците от здравната криза показват, че необходимостта от глобално единство е по-голяма от всякога.

"В този момент от историята, белязан от екологичната криза и сериозните икономически и социални дисбаланси, допълнително влошени от пандемията с коронавируса, за нас е още по-важно да се признаем за братя и сестри."

Понтификът призова за щедрост и подкрепа за жертвите на пандемията, като изтъкна жени, подложени на домашно насилие по време на блокадите.

Обръщайки се към други проблеми в света, папата призова за мир и помирение в Сирия, Йемен, Либия, Нагорни Карабах, Южен Судан, Нигерия, Камерун и Ирак.

Той трябва да посети Ирак през март, което би било първото подобно пътуване до разкъсаната от война страна от понтифик.