Противоепидемичните мерки в България дават резултат, в страната вече няма области в червената зона. Излекуваните пациенти за изминалите 7 дни са 16 000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са почти наполовина по-малко в сравнение с излекуваните. Създадена е организация за стартиране на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас, а от следващия ден ще се разшири и в останалите областни центрове. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна и ще стартира с министъра на здравеопазването, директорите на болниците и работещите на първа линия лекари и медицински специалисти. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов в рамките на работно съвещание, което премиерът свика с представители на Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб.

„Към момента мерките изпълниха това, което целяхме - да намалим броя на заразените и броя на починалите. Нараства и броят на излекуваните. Въпреки, че мерките бяха най-либералните, възможно най-леките и щадящи, които не минават в крайности, бяха точни и поставени на правилното място“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен, че ситуацията продължава да се следи постоянно и изрази надежда, че с помощта на ваксинацията страната ни ще може да излезе от пандемията до края на следващата година.

По отношение на ваксините изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че след като Европейската агенция по лекарствата даде положително становище и ЕК разреши употребата на първата ваксина, ваксините са изпратени към всички европейски държави. В България доставката се очаква да бъде на 26 декември и на 27 декември да започне ваксинацията. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че допълнително още в началото на януари очакваме значителни количества, над 60 000 дози, така че много бързо да се увеличи броят на хората, които ще бъдат имунизирани. „След здравните работници, минаваме към домовете за социални грижи за възрастни хора, за хора с умствени увреждания, които са много, пръснати са в страната и ще започнем имунизацията и при тях“, добави Кунчев.

В рамките на съвещанието председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов изтъкна, че процесът на ваксиниране е подготвен документално и логистично. Председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и Директорът на „Пирогов“ Асен Балтов завиха, че ръководените от тях лечебни заведения са в готовност да се включат в процеса.