Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов предаде на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани линейки, съобщиха от здравното министерство.

Те са закупени в изпълнение на проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж” 2014-2020".

"По този проект центровете за спешна помощ в страната и техните филиали вече получиха 280 нови оборудвани линейки, като през 2021 г. регулярно ще бъдат доставени още 120, включително 42 броя високопроходими линейки", заяви министърът на здравеопазването.

Освен нови линейки, за нуждите на структурите на спешната помощ, са доставени още и 3 580 броя медицински апарати като респиратори – стационарни и транспортни, аспиратори, инфузионни помпи, преносими дефибрилатори, монитори, електрокардиографи, апарати за обдишване и др.

В резултат от изпълнението на проекта ще бъде модернизиран сградният фонд в спешните отделения на 34 държавни болници, в 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 176 филиала и изнесени екипи.