Няма граници за изобретателната фантазия на италианците, когато трябва да се сдобият без да учат със свидетелство за правоуправление на МПС. Във Верона и Бреша изловиха кандидат-шофьори с микрокамери в предпазните маски, плюс свързан със смартфон микроскопичен wi-fi предавател! Както отбеляза в. „Кориере дела сера“, след като за да вземат безпроблемно заветната книжка, тарикатите сред жителите на Апенините досега поставяха шпионски устройства в рамките на очила, в копчета и във вратовръзки, те намериха подходящ начин за решаването на проблема и в тежкото време на COVID-19. Като според влиятелния вестник инсталираната в предпазната маска „джаджа“ за връзка с подсказвача извън залата за решаване на листовки може да се купи свободно в „Амазон“ и то за не повече от 500 евро!

Старт на разплитането на последната далавера на Апенините за лесно изкарване на свидетелство за управление на МПС даде изпитващ от КАТ във Верона, който бил наблюдаващ в залата за поредния кандидат-шофьорски тест. Бдителният служител бил впечатлен от прекалено обемистата задължителна предпазна маска на един от решаващите листовки мъже и включил wi-fi функцията на собствения си GSM. Апаратът за секунди установил, че в залата действа и то много активно wi-fi предавател в комбина с клетъчен телефон, а по принцип използването на такъв по време на изпита е забранен. Наблюдаващият веднага извикал колеги-полицаи IT-специалисти, те дошли след броени минути, изтарашили наред всички изпитвани, като за „десерт“ оставили мъжа с дебелата предпазна маска. И в нейното „двойно дъно“ открили камерката, която „снимала“ през микроскопична дупка, както и миниатюрния предавател, който „прехвърлял“ въпросите навън и съответно получавал верните отговори. Непосредствено след този случай шефовете на КАТ в Северна Италия разпоредили сред изпитваните на листовки кандидат-шофьори да бъдат внедрени редови полицаи. Те пък за нула време установили поне още десетина случаи на камери в двойни предпазни маски не само във Верона, но също така в близкия голям град Бреша и други населени места.

„Кориере дела сера“ посочва в разследването си на аферата, че лесното и незаконно вземане на шофьорски книжки в Италия, водещо до многобройни катастрофи, отдавна е печеливша дейност на организирани престъпни групи. Като тарторите на далаверата били в състояние да си изкарат от мързеливци или тъпанари и до 5000 евро на бройка, но обикновено стандартнатаа печалба била някъде към 2000 евро. Интересното е, че крими-деянието било много по-разпространено в богатата северна част на страната, отколкото в смятания за люлка на организираната престъпност нейн юг. А доколкото до изловените през изминалите дни с камери в предпазните маски кандидат-шоьори, то те ще бъдат дадени на съд за измама при изпит за сдобиване с официален документ в държавен конкурс.