Професионалистите по здравни грижи, които са на трудово правоотношение към общопрактикуващите лекари, ще получат по 360 лв. за работата си на първа линия.

Това стана ясно след среща между министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Надявам се членовете на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да подкрепят взетото днес решение, с оглед жеста, който правим към професионалистите по здравни грижи, тъй като те заедно с общопрактикуващите лекари полагат изключително сериозни усилия, за да се справим всички заедно с COVID епидемията в България“, отбеляза министърът на здравеопазването.

Д-р Иван Маджаров обясни, че тези средства ще бъдат изплатени със задна дата. „Взе се решение от 1-ви ноември професионалистите по здравни грижи да получат по 360 лева месечно“, поясни той.

Българският лекарски съюз ще има и свой представител в Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. От съюза настояват още противоепидемичните мерки, които са в сила в момента, да не бъдат разхлабвани поне до Нова година. От съсловната организация подкрепят намерението за приравняване на антигенните тестове към PCR-тестовете.

„За мен е важно, че и БЛС подкрепя мнението на голяма част от експертите за приравняването на антигенните тестове с PCR-ите. Като лекар считам, че това ще даде достатъчно ясна представа за ситуацията у нас и ще повиши контрола върху разпространението на епидемията в страната. Ще положим всички усилия да управляваме кризата с разум, ще се вслушаме напълно в професионалното мнение на нашите колеги, както за мерките, така и за управлението на кризата. Обещавам ви, че няма да се ръководим от емоцията при вземането на решенията“, каза в заключение проф. Ангелов.