Фермери са готови да се включат като доброволци по обеззаразяване на болнични заведения и улиците в населените места. Това заяви пред Телеграф Божидар Петков, председател на Асоциацията на малинопроизводителите в България.

Аерозол

Той обясни, че техниката и овощарските пръскачки, с които разполага секторът са последния вик на техниката и са изключително ефективни, за разлика от това, което се ползва в болничните заведения. Хората в нашия бранш са отлично обучени да работят с тази техника, според Петков.

Няколко часа

Дотолкова, че за десет минути могат да дезинфекцират един цял двор на болница, а за няколко часа цяла болница с малогабаритен трактор и малка пръскачка. Покритието ще бъде направено по всички правила, увери Божидар Петков. Според него това, което се прави в момента е пародия на пръскане.

Петков даде пример с разхищение на материалите при обеззаразяването на улици. Водоноските дезинфекцират една улица от 1000 метра с 3 т разтвор, а фермерите с това количество с пръскачки с аерозол ще дезинфекцират цял град, каза той.