Федералните и регионалните власти в Германия се договориха да въведат строга карантина в страната - най-късно от 16 декември, съобщава онлайн изданието „Бизнес Инсайдер“ с позоваване на резултатите от преговорите между ръководителите на кабинетите на ръководителя на правителството на Германия и министър-председателите на федералните провинции.

Както беше планирано, на представители на максимум две домакинства с максимум петима души ще бъде позволено да се срещат в частни къщи и апартаменти. Това правило не се прилага за деца под 14-годишна възраст. В периода от 24 до 26 декември властите искат да разрешат да се срещнат максимум 10 души, но става въпрос само за роднини.

Съществуват разногласия между канцеларията и регионалните ръководители относно евентуалното затваряне на училища и детски градини. Според „Бизнес Инсайдер“ е постигнато принципно споразумение, че до 10 януари обучението в училищата ще бъде организирано, ако е възможно, само онлайн. Що се отнася до работата на детските градини, офисът на Меркел иска те да бъдат затворени поне до 10 януари, докато държавните власти настояват те да останат отворени.

В Германия сега е в сила така нареченото „меко“ затваряне, в сравнение с първата карантина, която беше през пролетта, бяха отворени детски градини и училища, търговски центрове и нехранителни магазини.

Броят на потвърдените случаи на инфекция с новия коронавирус в Германия се е увеличил с 28 438 за последните 24 часа. 496 души с инфекцията са починали за 24 часа. През цялото време на пандемията инфекцията е открита при 1 300 516 жители на Германия, 21 466 пациенти са починали от усложнения.

Източник Нова тв