Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, поощри Окръжните прокуратури в градовете Бургас, Варна и Пловдив, Софийска градска прокуратура, Специализирана прокуратура, Следствен отдел в Специализираната прокуратура, Окръжен следствен отдел във Военно-окръжна прокуратура – София, Софийска районна прокуратура и Районна прокуратура – Кюстендил, с парична награда в размер на 2 000 лв., за срочно и професионално изпълнение на важни служебни задачи, както и трайни професионални резултати. Основанието е чл. 303, ал. 3, т. 1 и чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, във връзка с т. 18 от Правилата за определяне на условията, реда и критериите за поощряване на съдии, прокурори и следователи.

Предложението за поощряване е направено от главния прокурор на Република България, с оглед изпълнението на служебните задължения на прокурорите и следователите в системата на Прокуратурата на Република България в усложнена обстановка поради пандемията с коронавирусната инфекция. Иван Гешев мотивира предложението си с обстоятелството, че в тези условия прокурорите и следователите останаха на работните си места и независимо от намаления си състав, продължиха и се мобилизираха да изпълняват възложените им от Конституцията основни функции по ръководене и провеждане на разследване, привличане към наказателна отговорност на лица, извършили престъпления, упражняване на надзор за законност, поддържане на обвинението по наказателни дела и участие в административни и граждански дела.

След извършен анализ на резултатите на всички прокуратури и следствени органи в страната, е установено най-добри резултати по срочно и професионално изпълнение на възложените служебни задачи именно в тези конкретни органи на съдебната власт.

Отчитайки колективния принос и с цел мотивиране в бъдеще за постигане на още по-добри резултати, Прокурорската колетия на Висшия съдебен съвет единодушно подкрепи поощряването на тези органи на съдебната власт в системата на Прокуратурата.