Екип на Министерството на здравеопазването работи в тясно сътрудничество с представители на фирмите-производители, които да представят цялата необходима информация за ваксините, за да направим информационна кампания, която да стигне до всеки български гражданин. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинга на националния оперативен щаб.

Той коментира и информацията, че някои от участниците в клиничните изпитания, са получили алергични реакции.

„Към всеки пациент, за който има данни за елергични състояние, лекарите трябва да бъдат внимателни. Затова ваксината се поставя от лекар. Рано е да говорим за показания и противопоказания докато не излезе кратката характеристика на ваксините”, каза Ангелов.

Председателят на изпълнителната комисия по лекарствата заяви, че се чака становището на Европейската агенция по лекарствата за показанията и притивопоказанията от ваксините, които ще бъдат предоставени на медицинските специалисти.

„Създаването на ваксините за конретно този вирус не е стартирало през март, когато започна тази инфекция. Вероятно всички помните инфекцията от 2003 г. SARS COVID 1. През тази година името на вируса е SARS COV 2. Можем да кажем, че това е втора версия на коронавируса от 2003 г., ако можем да си пзоволим това сравнение, така че от 2003 г. фирмите работят върху създаването на ваксина, която да атакува коронавирусите. Ваксината е преминала всички фази на клиничните проучвания, които да гарантират безопасността й. На тази база Европейската агенция по лекарстваа ще даде становище дали ще бъде одобрена за употреба във всички европейски страни”, каза здравният министър.