Истинската смъртност от COVID-19 в страните с високи доходи е един процент, но значително по-ниска в страните с ниски доходи и по-младото население.

Това е заключението, до което са стигнали експерти от Имперския колеж в Лондон. Това се съобщава в доклада на изследователите, публикуван на уебсайта на образователната институция.

Учените са анализирали 175 научни статии и 10 теста за антитела, за да изчислят точно степента на фаталност (IFR), която отразява дела на смъртните случаи от броя на заразените.

Новото проучване разрешава редица неточности, свързани с предишни оценки, които се основават на данни от ранните етапи на пандемията.

Експертите взеха предвид и серореверсията - намаляване на броя на антителата, което води до отрицателен резултат от теста за коронавирус при хора, който би бил положителен в ранен стадий на заболяването.

Серореверсията може да доведе до надценяване на IFR, тъй като в този случай истинският брой случаи е по-голям, отколкото показва тестването.

В страните с високи доходи степента на смъртност е 1,15 процента, докато в бедните страни е 0,23 процента.

IFR се повишава с напредването на възрастта и рискът от смърт от коронавирус се удвоява с възрастта на всеки осем години. При пациенти под 40-годишна възраст процентът достига около 0,1%, а при хора над 80-годишна възраст достига пет или повече процента