Днес рожден ден празнува Невена Михайлова, диригент на хоровия състав на Държавна опера — Бургас. „Желаем неизчерпаемата й творческа енергия да продължава да се влива в съзидателност и високи измерения на професионализма! Да бъде здрава, в блестяща кондиция и занапред, влагайки ум, сърце и индивидуален подход в своята работа, която за нея е призвание! На многая лета!”, заявяват от Държавна опера – Бургас.

Невена Михайлова свири на цигулка от шестгодишна. Завършва Средно музикално училище – Бургас със специалност "цигулка" в класа на Людмила Иванова. Завършва теоретичен факултет на Българска държавна консерватория. Ученичка е на проф. Васил Арнаудов и проф. Стоян Кралев по хорово дирижиране. След завършване на висшето си образование започва работа в Хорова школа "Добри Чинтулов" – Сливен като диригент. Главен диригент на Хоровата школа тогава е академик Методий Григоров. С отделни формации на школата Невена Михайлова е взимала участие като диригент в концерти както у нас, така и в чужбина. През учебната 1987-1988 г. е била преподавател в СМУ "Панчо Владигеров" – Бургас. От 1988 г. е приета като артист-хорист в Държавна опера – Бургас. По-късно става и репетитор на женския хор. От 2011 г. Невена Михайлова е диригент на хора при Държавна опера – Бургас.

Освен като диригент на хора е изпълнявала и солистични партии – Втора дама от "Вълшебната флейта" на В. А. Моцарт, майката на Чо-чо-сан от "Мадам Бътерфлай". Участвала е и в детските заглавия в репертоара на операта, Баба Цоцолана от спектакъла "Патиланци" на Александър Йосифов, Бабата-разказвачка от спектакъла "Четиримата близнаци" на Георги Костов, в Квартет на клюкарките от "Българи от старо време". През 2016 г. Невена Михайлова е наградена с Грамота и вимпел на Община Бургас за високи постижения в областта на класическата музика. През 2020 г. е удостоена със специалната награда на Община Бургас, връчвана традиционно за 24 май за особени заслуги в сферата на културата.