Четирима криминално проявени бургазлии и стари познайници на служителите на реда, бяха задържани от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Четвърто Районно управление – Бургас. Задържанията са осъществени в рамките на седмица след нова поредица от криминални прояви, извършени от бургазлиите. В резултат на отличните съвместни действия с Бургаска районна прокуратура на трима от извършителите е наложена мярка „задържане под стража”, а на четвъртия – мярка „домашен арест”.

Първият от бургазлиите – 36-годишен с богато криминално минало / многократно установяван, като извършител на престъпления от общ характер на територията на Бургас-град/ е задържан от служители на Четвърто Районно управление – Бургас при извършването на поредната взломна кражба в частен дом, разположен на ул. „Ален мак” и обитаван от 38-годишен бургазлия. Маскираният извършител проникнал в жилището, чрез разбиване на дограмата на терасата, като прекъснал електрозахранването на къщата. Влязъл в една от стаите, държейки палка и отвертка, и заплашил със саморазправа собственика на дома и гостувалите по същото време негови приятели. До физически сблъсък не се стигнало, но нападателят е разпознат от присъстващите в къщата. По случая е образувано бързо производство. 36-годишния бургазлия е извършител на множество кражби и грабежи и неведнъж е повреждал чуждо имущество. Не са рядкост и отправяните от него заплахи и закани към живущи в бургаския комплекс „Меден рудник”. Регистриран е, като извършител на многократни кражби от магазин за хранителни стоки в к-с “Меден рудник“, а престъпленията му са документирани и от камери за видеонаблюдение, изградени в супермаркета. Неведнъж са получавани и сигнали за създавани проблеми от 36-годишния криминално проявен на територията на различни бензиностанции в к-с „Меден рудник”, който използвал вещи и консумативи от вериги бензиностанции без да извърши необходимото плащане. Привлечен е в качеството на обвиняем по чл. 170, ал.2, вр. ал. 1 от НК и с постановление на Бургаски районен съд му е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”.

60-годишен криминално проявен и осъждан мъж от село Маринка е задържан от служителите на Четвърто Районно управление – Бургас за това, че подгонил с хладно оръжие / нож/ свой 32-годишен съгражданин след възникнал помежду им спор. Мъжът крещял и отправял закани и заплахи за живота и здравето на съгражданина си, което наложило задържането му и образуването на бързо производство по чл. 325, ал. 2 от НК. Спрямо 60-годишният мъж е образувано и друго досъдебно производство за извършване на непристойни действия в района на детската градина в село Маринка, използване на нецензурен език, размахване на кухненски нож и показване на половите органи в района на детската градина, което приключило с осъдителна присъда. Привлечен е в качеството на обвиняем и с постановление на Бургаски районен съд му е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”.

С такава мярка е и 42-годишен бургазлия, криминално проявен и осъждан, който откраднал бензинов агрегат за ток от бракуван микробус, без регистрационни номера, паркиран в двора на новострояща се кооперация в близост до бл. 91 в ж.к. „Меден рудник”. Впоследствие е установено, че бургазлията откраднал и CD Player от лек автомобил „Сеат Ибиза”, с бургаска регистрация, паркиран пред бл. 101 в к-с „Меден рудник”. Констатирано е, че 42-годишният извършител на кражбите е освободен от бургаския затвор на 09.10.2020 г., където излежавал присъда за престъпление по чл. 330 ал. 1 от НК.

Четвъртият бургазлия, който е с мярка за неотклонение “домашен арест” е 42 - годишен криминално проявен, спрян за полицейска проверка на пътя между село Черни връх и минно селище „Върли бряг” бургазлия, докато управлявал лек автомобил „Мини Купър”, със софийска регистрация. Установено е, че бургазлията е неправоспособен водач / с отнета шофьорска книжка/, който шофира в срока на изтърпяване на наказание за управление на МПС без свидетелство за правоуправление. Водачът е тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел отрицателен резултат, но отказал тест за наркотични или упойващи вещества. Отказал е да даде и кръв за химичен анализ. Задържан е за срок от 24 часа. Привлечен е в качеството на обвиняем по чл. 343 В, ал.2 от НК, като състав на Бургаски районен съд му наложил мярка за неотклонение „домашен арест».