40 000 жители на Бургас плащат по-ниски сметки за отопление, след като 200 панелни блока бяха санирани в първия етап на Националната програма за енергийна ефективност.

Градът е първенец в санирането и е сред най-активните в страната и по програмата за саниране на по-малки жилищни сгради с европейски средства от ОП “Региони в растеж”. По нея се обновяват около 30 кооперации, много от които са сгради с историческа стойност в центъра на града.

За активност и по новата програма за саниране на еднофамилни къщи, която е част от Плана за възстановяване и устойчивост на България, призова кметът Димитър Николов. Според него това е шанс, който не трябва да се изпуска. Важна стъпка при кандидатстването ще бъде наличието на енергийно и техническо обследване на сградата.

Приемът на документи ще стартира през пролетта на 2021 г.

“Нека всички граждани, живеещи в еднофамилни жилищни сгради, които искат да се възползват от този шанс, да започнат с подготовка на необходимия минимум от документи. Нека Бургас отново бъде първи”, призова кметът.

Той е разпоредил на експертите от администрацията да оказват съдействие на всеки, който прояви интерес да участва в програмата.
Продължава и строителството на нови жилища, предимно в “Меден рудник”, “Славeйков” и “Изгрев”.

81 сгради със 186 апартамента в тези квартали са въведени в експлоатация само през третото тримесечие на годината. Най-много са новите двустайни жилища, следвани от тристайните, а най-нисък е делът на жилищата с 4 стаи.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през третото тримесечие е 22 608 кв. м, сочат данните на НСИ.