След първото музикално събитие за настоящия месец, след временното затваряне на културната институция – камерният концерт, който се състоя на 18-и ноември, Държавна опера – Бургас представя едно изключително оригинално събитие – PRIMADONNA-DONNA-DONNA. Трите главни действащи лица в кoнцертния спектакъл, който ще зареди с така необходимия за съвременните реалности позитивизъм почитателите на хубавата музика на 20-и ноември, петък, от 19 часа, в Зала Опера, са очарователните солистки на Бургаската опера – сопраните Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова и мецосопраното Йоана Кадийска. Своеобразното артистично трио се оформи още по времето на успешно преминалите камерни концерти, включени в рамките на тематичните летни уикенди на Община Бургас, както и при гостуването на фестивала за класическа музика в Балчик и концертни прояви в други крайморски градове. Съвместните сценични изяви на трите прими бяха приети радушно от меломаните, които откриха в интерпретацията на известни арии и песни от репертоара на световни композитори индивидуален подход, усет и задълбоченост при предаване на посланията, закодирани в нотния текст, в съчетание с емоцията.






Трите оперни певици споделят своето нетърпение да подарят моменти на съприкосновение с изкуството на бургаската публика, както и на гостите на града, в днешните нелеки времена:

“Мисля, че програмата ще бъде много интересна за публиката, и хората ще могат да се отпуснат и да се пренесат в някакво време, което е извън лошите новини. Ние имаме нужда от нашата публика и имаме какво да й дадем!“, казва сопраното Мария Цветкова-Маджарова, която е подготвила за концерта Ария от „Фауст“ от Шарл Гуно, Ария на Леонора от „Трубадур“ от Джузепе Верди /тя направи изключително успешен дебют в тази роля през м. юли, в Летния театър, в сценично партньорство със световния тенор Камен Чанев/, песни от Франсис Пуленк и една от най-популярните и обичани композиции на Джордж Гершуин – Summertime.

PRIMADONNA-DONNA-DONNA e нашата закачка с публиката. Ние се разбираме много добре помежду си и нямаме никакви примадонски претенции. Бих казала, че идеята на нашия директор Александър Текелиев за концерта е изключителна – ще има сериозни арии, кабаретни песни, както и мелодии, превърнали се в джаз стандарти.“, казва за предстоящото вълнуващо събитие Нона Кръстникова, сопран. Нона Кръстникова преди малко повече от месец направи запомняща се роля на бургаска сцена като Мими в операта от Джакомо Пучини „Бохеми“, под диригентството на маестро Иван Кожухаров.

„Програмата е много разнообразна – популярни арии, които всеки наш почитател ги знае, ще има и изненади, но нека останат такива засега, за да може публиката да им се наслади. Очакваме Ви – с най-голямо вълнение и нетърпение, в тези трудни и тежки времена“, се обръща към публиката мецосопраното Йоана Кадийска, която в края на септември бе блестяща на сцената на Бургаската опера, влизайки в ролята на Хубавата Елена в едноименната комична опера от Жак Офенбах.

На рояла в петъчната вечер в Зала Опера ще бъде пианистката Мира Искърова, с която трите оперни певици имат вече солиден брой съвместни камерни изяви. Mира Искърова е известна сред филмовите и театралните среди като композитор на музиката към редица успешни театрални постановки и филмови заглавия.

В разнообразната програма на PRIMADONNA-DONNA-DONNA са включени вокални произведения от: Шарл Гуно, Жорж Бизе, Жул Масне, Джузепе Верди, Курт Вайл, Бенджамин Бритън, Франсис Пуленк, Хърбърт. Джордж Гершуин.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 30 %.

За изпълнителите:

Мария Цветкова-Маджарова, сопран, е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро”, Деспина, Фиордилиджи от “Така правят всички жени”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар” на Росини, Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Адина от „Любовен еликсир”, Норина от „Дон Паскуале” на Доницети, Мюзета и Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот” на Пучини, Щаси и Силва от „Царицата на чардаша” на Калман, Адела от „Прилепът” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на „Кристална лира“ за 2015 г. Музикант на годината за 2017 г. в анкетата на предавантео за класическа музика „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

Нона Кръстникова, сопран, завършва оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова в НМА „Панчо Владигеров“ и до момента работи с нея като вокален педагог. Специализирала е като стипендиант в Модена, Италия, при Райна Кабаиванска и в оперното студио в Грац, Австрия. Участвала е в майсторски класове на Ана Томова Синтова (2011, 2014, 2015), Кири те Канава и Федерика фон Щаде (2008), за немска песен при проф. Хартмут Нол и др. Печели трета награда на Международния конкурса “Mirabent I Magrans” (2014, Sitges, Barcelona); на Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ същата година, Гранд при на „Короната на Търново“ и трета награда на Международния конкурс за песенни дуа „Алза Респиги“ Верона, Италия. Нона Кръстникова е щатен солист на Опера Бургас, където има над десет главни роли като Мими от операта “Бохеми“, Тоска и Мадам Бътерфлай от едноименните опери на Джакомо Пучини, Амелия от „Бал с маски“ на Джузепе Верди, Графинята в „Сватбата на Фигаро, дона Елвира в „Дон Жуан“ и Фьордилиджи в „Така правят всички“ на В. А. Моцарт, Микаела в „Кармен“ на Жорж Бизе и др.

От 2011 година сформира дуо „Колаж“ с пианиста Мария Русева.През октомври 2015 г. дуо „Колаж“ печели трета награда на конкурса за песенни дуа “Елза Респиги” във Верона, Италия.

Йоана Кадийска, мецосопран, започва музикалната си кариера като солистка на Детски радиохор към БНР, с диригент акад. Христо Недялков. Там е забелязана от великата оперна прима Александрина Милчева, която става нейна вокална педагожка.

Завършва оперно пеене в НМА „П. Владигеров“, в класа на проф. Свилен Райчев и през 2015 г. получава своята диплома за магистър със специалност класическо пеене. В момента е докторант в НМА „Панчо Владигеров“.

През 2011 г. печели ІІ награда на ХVІ Международен младежки музикален фестивал-конкурс, Добрич-Албена, „Надежди, таланти майстори“. Две години по- късно, през 2013 г. печели стипендия от Фондация „Борис Христов“ за Оперна Студия в Национална Академия „Санта Чечилия“ – Рим, където специализира със сеньора Рената Ското, вокален педагог Анна Ванди и маестро Чезаре Скартон. Сред постиженията й се нареждат още: ІІ награда на ХХІV Национален конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“; награда на публиката и награда за най-добра интерпретация на българско музикално произведение на Международен конкурс за оперно пеене „Розата на Евтерпа в Карлово“; III награда на Втори международен конкурс за оперни певци „Елена Николай“; ІІ награда на Х международен конкурс „Франц Шуберт“ и финалист на International Vocal Competition, Zdar nad Sazavou, Czech Republic.

През годините посещава различни майсторски класове за вокални и сценични умения и работа върху интерпретация на оперни произведения при редица изтъкнати педагози и творци с международно признание, между които – Дарина Такова, Анна Томова – Синтова, Карло Коломбара, Фиоренца Косото, Бруна Балиони, Лариса Гергиева и др.

През 2018 г. става стипендиант на фонда на Райна Кабаиванска и продължава обучението си в Модена, Италия.

Своя дебют прави на сцената на ДМБЦ „Ст. Македонски“, с ролята на Елена в постановката „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах, режисьор Марио Николов, под диригентството на Юли Дамянов. Сред творческите й изяви на сцена са още:

 ролята на Дорабела в „Cosi fan tutte“ от В. А. Моцарт, на сцената на Бургаската опера – режисьор Александър Текелиев и диригент Ивайло Кринчев;

 ролята на Церлина в „Дон Жуан“ от В. А. Моцарт, на сцената на Бургаската опера – режисьор Александър Текелиев и диригент Рафаел Фейе;

 ролята на Олга в „Евгений Онегин“ от П. И. Чайковски, на сцената на Държавна опера Пловдив, режисьор Вера Петрова и диригент Лучано Динтино;

 ролята на Мадам Флора в „Медиума“ от Меноти, на сцената на Държавна опера Стара Загора, режисьор Огнян Драганов, диригент Виктор Крумов

 ролята на Сузи в „Лястовичката“ на Джакомо Пучини, на сцената на Държавна опера Стара Загора, с реж. Явор Гърдев;

 и др.

Мира Искърова, пиано

Родена в Бургас, авършва НМА проф. „Панчо Владигеров”, гр. София в класа по пиано на проф. Марина Капацинская. Докторант в Нов български университет. Пише музика за български филми и театрални спектакли. Като композитор на филмова и театрална музика е част от екипа и на десетки късометражни ленти, драматични и куклени спектакли.

Автор е на музиката към филмите:

2008 г. - „Козелът” – реж. Георги Дюлгеров, „Монолог на едно пиано” – късометражен - реж. В. Кунчева – 2006 г., „Спомени за океански риболов” (в съавторство с Христо Намлиев) - реж. Г.Дюлгеров – 2005 г., „Лейди Зи” – реж. Георги Дюлгеров – 2004 г., „Хубава си, мила моя” – реж. Георги Дюлгеров

Автор е на музиката към пиесата „Чарли” - реж. В. Кунчева, документалната поредица „Спомени за Океански риболов”, както и на самостоятелни музикални творби.