В многопрофилната болница в Айтос започват да изпитват трудност със снабдяването на лекарства, които са изключително важни за лечението на болни от коронавирус.

За това съобщи директорът на лечебното заведение, в което преди време единственият пулмолог беше заразен с COVID- 19.

„Вече месец и половина вътрешното отделение е преобразувано в такова за лечение на COVID-19. Недостигът на основни препарати започна да се чувства преди около две седмици. Започнаха да изчезват опаковки от хепарините и дексаметазонa. При заявка от 50 флакона получаваме 10. Така се оплакват и всички останали колеги, които работят с COVID-19”, казва директорът на МБАЛ-Айтос д-р Паруш Парушев пред Нова тв.

Той добавя, че болницата има опит с Ремдесивир само при един пациент. Заявка за продукта е подадена в РЗИ, но имало проблеми с доставката, добавя д-р Парушев. Лекуваме пациентите, както можем, започват да изчезват и антибиотици, колегите правят комбинации, добави той.

Главната сестра Мария Иванова разказва, че липсата на препарати затруднява работата им много.

„Липсата на някои от медикаментите води до включване на други такива. Наблюдението над пациентите става различно и изисква повече внимание. Това ще е трудно за нас и за пациентите“, казва Иванова.