От 1-ви ноември РЗИ-Бургас ще започне да следи нивата на заболеваемост от грип и други остри респираторни заболявания ежедневно, съобщиха от здравната инспекция за БургасИНФО. До момента тази статистика беше седмична, като според последните данни между 19-и и 25-и октомври има 219 души с остри респираторни заболявания в областта. От РЗИ уточняват, че това е обичайна практика за периода от ноември до март.

Припомняме, че според доц. Тодор Кантарджиев циркулацията на грип започва именно през ноември. Тази година обаче сме изправени преди пандемия от коронавирус, която ще се съчетае с грипната вълна.

Впечатление прави, че към момента, в област Бургас случаите на COVID-19 само за два дни са горе-долу толкова колкото на острите респираторни заболявания за цяла седмица.

Именно, заради възможността да се заразим и от грип, и от коронавирус, в диагностиката се препоръчват комбинираните антигенни тестове за COVID-19, грип А и грип B, които вече се извършват в лабораториите. А в Бургас и в детските градини.