Как бургазлии ще стигат до буферните COVID центрове? Шефът на РЗИ начерта пътя – от контакт с джипито до транспортиране от Бърза помощ

img

Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров очерта алгоритъма, по който бургазлии и жителите на областта ще могат да стигат до буферните COVID центрове, които ще преценяват дали пациентът е за коронавирус отделение или не. Първият подобен център от днес работи в УМБАЛ „Дева Мария”.

„Далеч съм от мисълта да създаваме лавки за изкупуване на страховете на хората. Не е целта сега всички да кажат: „Аз ще отида да се проверя там”. Не е целта на занятието това, а да се обслужват тези, които имат нужда и ангажират джипитата и Бърза помощ”, каза д-р Паздеров.

По неговите думи този център е редно да се ползва от пациенти, които са звъннали на общопрактикуващия си лекар, след което той да се обади на Бърза помощ и да обясни, че е разговарял с пациент, който е прегледал преди една седмица, има рентгенова снимка, правен му е PCR тест и какъв е резултатът, разясни съответната клинична картина и даде информация за придружаващи заболявания. Ако е COVID болен и не може да намери личния си лекар, той също може да се свърже с Бърза помощ, но според шефа на РЗИ координацията трябва да става през джипитата. А транспортирането на хората със съмнения и особено тези под карантина да е от Бърза помощ.

Персоналът на буферните центрове ще включва лекар, медицинска сестра и рентгенов лаборант, в него ще се вземат проби за PCR.

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    Женя
    2020-10-26 19:29:19

    Шефът на РЗИ много обича да е медийна звезда,ама да вземе да назначи някой да отговаря на телефоните посочени за връзка с институцията. Хайде няма нужда пт алгоритми,достатъчно е всеки да си знае задълженията.Аман от неуредици в тоя свиден Бургас!

Най-новото

Актуални теми

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”

Автокасапница в Айтос