Доброволец съм не само аз, има и още колеги, които в момента са на упражнение. Искаме да разберем точно какви са условията, да ги съгласуваме с нашите преподаватели. Говорим за Инфекциозно отделение. Има момент на страх, няма човек, който да живее без страх. Предполагам, че ще ни подготвят за всичко това и не виждам някакви проблеми. В един автобус, ако се кача, може да има болен от КОВИД19 и аз да не знам. Там рискът може да бъде много по-голям да се разболея, отколкото тук - когато ни облекат и ни дадат нужните предпазни средства. Нашата професия е такава, имаме една преподавателка, която от първи курс ни апелира към доброволчество. Да не казвам клишета, че това е наше задължение, просто така го чувствам, това каза Златина Шукерова от Бургас. Тя е на 47 години, в момента учи за Медицинска сестра и е трети курс в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в морския град. Тя е един от първите доброволци, изразили готовност да влязат в КОВИД-отделенията и да обслужва пациентите, които се лекуват там. В аулата на УМБАЛ-Бургас се състоя среща с доброволците, за да им бъдат разяснени условията.

„Видях призив в медиите, че няма доброволци и болницата се задъхва и няма възможност да помага на болните си. В мен емпатията проговори и реших, че мога да помогна, имам известен опит, имам опит, желание, време. Аз имам житейски опит, на 50 години. От каквото имат нужда – ще помагам. Към настоящия момент казаха, че имат нужда от санитари, така че – каквото имат нужда. При доброволчеството – не избираш какво да правиш. Не ме е страх.“, каза друг от доброволците – Андрей Едрев.

Главната сестра на УМБАЛ-Бургас Татяна Пейчева каза, че не само студенти, но и обикновен гражданин има сред кандидатите, както и медицинска сестра.“От понеделник ще започнат. Тези хора, които нямат медицинска насоченост ще изпълняват помощни функции. Това, което е много ценно в момента, каза тя.