Организираният автобусен превоз също да получи субсидия, подобна на тази за чартърните полети. Това предложи туроператорът Иван Кирязов на среща днес със зам.-министъра на туризма Ирен Георгиева и бранша. По време на нея той обяви, че са разработени две нови туристически програми.

„С наши партньори от Украйна сме подготвили програми за удължаване на туристическия сезон. Стартираме от октомври до следващия летен сезон. Предвиждаме програма за два дни в град Бургас, съответно в Поморие и Несебър, спа процедури, дегустация на вино и два дни шопинг. Втората ни програма е нощувка в град Бургас с програма и посещение с три нощувки в град Хисаря. Целта е да насърчим развитието на балнеологията и спа туризма. На 14-ти март очакваме гости по първата програма, а в края на октомври по втората”, заяви Кирязов.

Зам.министър Георгиева поздрави усилията на бранша.

„Мога само да Ви благодаря и да Ви приветствам за специално изработените програми, които показват това, за което ние като министерство се борим. А именно целогодишна дестинация, която съчетава различните видове специализран туризъм ”, каза зам.-министър Георгиева.

Тя обясни, че се обмисля субсидия за организирания автобусен превоз, но вероятно за нейното отпускане ще се изисква приемане на законопроект, както е станало с тази за чартърните полети и това няма да стане преди следващата година. Както вече съобщихме за чартърите са предвидени 55 милиона лева за тази и следващата година или по 35 евро на седалка.

На срещата с туристическия бранш бе засегната и темата за рекламата на България.

„Рекламата на дестинация България трябва да бъде по региони. Много активно трябва да се включат нашите посолства. Това, което ни разказват нашите туроператори, е че 30-35 години нищо не е сменено като реклама, включително рекламните табла на нашите посолства. Опитът на Турция, Гърция и Хърватия посочва по убедителен начин, че нашите посолства трябва ежемесечно да провеждат прексонференция и да показват предимствата на дестинация България”, заяви пред медии преди началото на срещата Иван Иванов, председател на Бургаска регионална туристическа камара.

Въпросът бе повдигнат и по време на самата среща. Според Иван Кирязов на туристически изложения се използват стари рекламни материали отпреди 3-4 години.

„Подготвили сме кризисна програма за реклама през октомври. Преди всички онлайн реклама и реклама в социалните медии. Първата стъпка бяха клипове с Асоциацията на екскурзоводите, рекламиращи по-малко известни места. До този момента са изработени 4 или 5 клипа, които се радват на голям интерес в социалните медии. Ше изпълним и договорите за реклама в големите европейски канали”,каза зам.-министър Георгиева.