В землището на квартал "Крайморие" започна изграждането на Културно-исторически комплекс "Ченгене скеле". Там Община Бургас обособява пространство с широк обществен достъп за популяризиране на рибарския занаят и традиции. В комплекса ще има многофункционална зала, Кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, както и площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито.


На територията на етнографския комплекс ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики, за да се развие морската култура, да се привлекат туристи, да бъдат създадени работни места за местната рибарска общност и не само. Многофункционалната зала и амфитеатърът ще се превърнат в още една гореща точка на културния живот в Бургас нощем, а парковата среда, морската ивица и атракциите за малките посетители ще привличат много посетители денем.

Помислено е и за подобряване на транспортната свързаност на този район. За целта се изгражда нов пристан в рибарското селище Ченгене скеле, до който ще се стига с ново корабче, което Общината ще придобие догодина.

Така катамаранът "Анастасия" ще продължи да обслужва маршрута до остров Света Анастасия, а новият плавателен съд ще пътува до въпросното етнографско селище.

Дългогодишните усилия за съхранение, модернизация и социализация на рибарското селище Ченгене скеле са напът да се увенчаят с успех, след като се започна с изчистването на проблемите със собствеността.

Това позволи на Община Бургас да търси европейско финансиране. Тя подготви няколко отделни проекта, които получиха положителна оценка.

По един от тях, наречен "Силата на водата", се обновява и развива инфраструктурата на рибарското селище, а също така ще бъде закупено корабчето за туристически пътувания.

Той е финансиран по ОП "Региони в растеж".

С втори проект по Програмата за морско дело и рибарство се изгражда новият пристан. Има одобрен и трети тематичен проект по същата програма - за опазване и популяризиране самобитността на рибарско селище Ченгене скеле.

С изпълнението на тези три свързани и надграждащи се проекта Община Бургас иска да развие и популяризира уникалността на селищното образувание "Ченгене скеле", за да го превърне в целогодишна туристическа дестинация, като едновременно с това съхрани нематериалното културно наследство, традиции и природата в района.

Най-много регистрирани рибари в цяла България има в Ченгене скеле. По тяхно желание Община Бургас подготви всички проектни предложения и всяка следваща своя стъпка тя обсъжда с общността.