Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че не очаква бум на коронавирус в училищата. Както е известно само ден след старта на новата учебна година, вече има няколко случая – на учители от София, както и на двама гимназисти от Русе и Стара Загора.

Въпреки това образователният министър посочи, че обстановката в системата на образованието за момента е спокойна и няма повод за притеснение:

"Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден ежедневно, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители, защото това е процентът. Вероятно, това ще бъде ситуацията през цялата учебна година“, прогнозира Красимир Вълчев, цитиран от БНР.
"Работещите в системата на предучилищното и училищното образование са над 3 процента от общия брой заети, децата и учениците в детските градини и училищата са 12-13% от населението. Колкото и да боледуват, трябва по малко да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици", посочи той.

Образователният министър заяви още, че се проверява случая на болни учители в 55-то училище "Петко Каравелов" в София, където се появи информация, че учител със симптоми на коронавирус е присъствал на откриването на учебната година. На този етап Вълчев обаче не смята, че ръководството на учебното заведение е проявило безотговорност:

"Много е субективно да се каже какви симптоми е имал, те може да са били много леки, не мога да коментирам в момента, тъй като рискуваме да обвиним учителя без да е бил виновен. Ние ще проверим случая, но, пак казвам, най-важна е личната отговорност“, посочи образователният министър.