369 лв. ще бъде размерът на линията на бедност за 2021 г. Той е с 6 лв. по-висок в сравнение 2020 г., реши правителството.

Определеният размер отразява потреблението на най-ниско доходните групи от населението и индекса на цените на малката по състав кошница и е в съответствие с намаления икономически ръст и предприетите бюджетни разходи за преодоляване на икономически и социални последствия от Ковид 19.

Така финансовата подкрепа за около 670 000 хора с трайни увреждания ще нарасне с 1,9% и ще запази покупателна си способност при очаквана инфлация от 0,1% през 2020 г.

С друго решение Министерският съвет прие Постановление за допълнение на Методиката за определяне на линията на бедност за страната. Промените се налагат заради влошената икономическа ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса.

С тях се създава възможност за определяне на линия на бедност за страната, когато през предходното тримесечие на текущата календарна година Националният статистически институт е отчел забавяне на темпа на растеж на Брутния вътрешен продукт.

В този случай министърът на труда и социалната политика може да предложи размер на линията на бедност на базата на обективна информация, съобразена с възможностите на бюджета, който не може да е по-нисък от равнището й през текущата година.

При прилагането на новата методика линията на бедност за 2021 г. ще се промени, в зависимост от ценовата динамика и потреблението на най-нискодоходните домакинства по време на пандемията.