Директорът на ОДМВР-Бургас Радослав Сотиров обяви емоционално пред личния състав, че напуска системата на МВР. Новината беше изненадваща и съобщена на работно съвещание тази сутрин. Старши комисар Сотиров до последно е бил на работа и с нищо не се е проличавало, че предстои такава кадрова рокада във време на сложни обществени процеси. Вчера си е взел почивен ден, а днес е събрал екипа. Той е говорил сам, като официално няма представен нов директор или заместник, който ще поеме функциите. Очаква се днес следобед името да бъде обявено от София.

Сотиров е благодарил за добрите взаимоотношения и е изтъкнал, че в Бургас е срещнал изключително стойностни и мотивирани хора. Пожелал на служителите в ОДМВР – Бургас здраве и нови професионални успехи, с които да надградят постигнатото до момента.

Коментира се, че на поста се връща бившият директор на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, който през октомври миналата година беше изненадващо сменен със Сотиров. В момента Калоянов е началнияк на Зонално жандармерийско управлениие, а негов заместник е също бивш директор на ОДМВР – Милен Димитров.

Старши комисар Сотиров дойде в Бургас от РДГП – Драгоман. В горещия 11 юли, когато се състоя протестът край лятната резиденция на почетния редседател на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“, полицията претърпя критики и той подаде оставка. С това пое отговорност, въпреки че на място присъстваше тогавашният директор на Национална полиция Христо Терзийски, който по-късно стана министър на вътрешните работи. Тогавашният министър Младен Маринов след няколко часа отказа да приеме оставката на Сотиров, като обяви, че полицията е действала по възможно най-правилния начин. Подобна беше оценката и на Христо Терзийски, след като вече беше назначен за министър. Изказват се мнения в медиите, че протестът е бил невероятно мирен, но това не беше така. В самото начало имаше моменти, в които имаше доста насъбрана енергия и агресия. Не мога да давам обяснения какви са причините. Моята оценка няма да е обекктивна, защото съм бил на място. Ако има грешки полицията, те не са фатални.“, каза той.