Камено днес започна втория проект за превръщането на Русокастро в атракция за турстите, като започва изграждането на път към крепостта. Първата копка днес направи кметът на общината Жельо Вардунски, след като през последните години администрацията положи много усилия за разгръщането на потенциала на този район.

„Това е дълго очакван от нас и продължително работен проект от екипа ни, част от популяризиране на тази историческа крепост. Единият проект тече и се работи по него. Това е вторият проект, с който ще се развие достъпът до тази крепост. В момента работим и по трети проект за консервация и реставрация на самата крепост, за да може всичко да придобие един завършен вид. Камък по камък надграждаме този район, за да придобие вид на привлекателна туристическа дестинация, която да бъде посещавана и популяризирана, да се развие районът. Единият проект се завършва до два месеца – той е за зоната за отдих, шест месеца ще е проектът за пътя. В момента разкриваме ценности и зидове, но ако ги оставим на атмосферното влияние още няколко години - ще започнат да се рушат. Със зоната и с пътя ще започне да функционира като туристически обект. Работи се по доставянето на вода и ток до обекта.“, каза кметът Вардунски.

Проектът „ROADS to the Sustainable Tourism“, CB005.2.21.046, е финансиран от Европейския съюз чрез Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПП България — Турция 2014-2020 г. по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ

Водещ партньор е Община Камено, а проектът се осъществява съвместно с Община Къйъкьой / Турция.

Целта е повишаване на туристическата привлекателност на трансграничния район чрез по-добро използване на природното, културното и историческото наследство и свързаната с него инфраструктура. Общият бюджет на инвестицията е 450 151.64 евро, (279 821.00 евро за Община Камено и 170 330.64 евро за Община Къйкьой). Целият период на изпълнения е 18 месеца.