„По стъпките на будителите” бе мотото на поредната съвместна превантивна инициатива на Обществен дарителски фонд – област Бургас, Община - Бургас и ОДМВР – Бургас, в която се включиха ученици от училище „Княз Борис I” и членовете на Сдружение „Пенсионерски клуб „Пристанище – Бургас” с председател Стоя Янчева.

Инициативата – част от кампанията за развиване на доброволческа дейност у младежите, целеше създаване на благоприятна и насърчаваща среда за развитие на гражданското самоосъзнаване при подрастващите. В първата си част „По стъпките на будителите” включи посещение на църквата „Свети Атанасий” в Българово и на костницата към храма, в която са положени тленните останки на зверски избитите в последните дни от Руско-турската война жители на Българово.

Изключително увлекателния разказ на кмета на Българово – Йордан Йорданов пренесе учениците и членовете на пенсионерския клуб в отминалите исторически събития, белязали Българово, като арена на второто „Баташко клане”. Групата за автентичен фолклор „Странджанска огърлица” при пенсионерския клуб поздрави присъстващите с китка странджански песни, като в края на рецитала си жените от златната възраст отбелязаха паметта на избитите жители с тържествен помен и молитва.

В знак на преклонение учениците от училище „Княз Борис I” запалиха свещи в храм „Свети Атанасий”, слушайки с огромен интерес спомените на кмета на Българово Йордан Йорданов и членовете на Пенсионерски клуб „Пристанище – Бургас. Със затаен дъх малчуганите склониха глава пред тленните останки на избитото население от близкия до Бургас град, положени за бъдните поколения в нарочна костница до църковното здание.

Инициативата на Обществен дарителски фонд – област Бургас, подкрепена от Община - Бургас и ОДМВР – Бургас, е поредна в годините и е етап от проекта „Среща на поколенията – да разчупим стереотипите”. Насочена е към възможността младите хора да развият личностните си умения, да формират гражданско самосъзнание и да осъзнаят принадлежността си към обществото.

В рамките на втората част на превантивното мероприятие„По стъпките на будителите” е предвидено посещение на манастирски комплекс „Свети Георги” в Поморие, запознаване с историческите особености на региона, личностно развитие и сработване между различните възрастовите групи.