"България ще бъде с две газови магистрали, българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, а нашите съседи също ще могат да си доставят газ по тези газопроводи".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на "Балкански поток" в участъка от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа".

Трасето включва газоизмервателна станция "Странджа" и 11 км. новоизграден преносен газопровод.

"Това е и една политическа магистрала. Там, където има големи икономически интереси, където има газопроводи, няма война и затова още по-усилено строим", добави премиерът Борисов.

Министър-председателят подчерта още, че компресорните станции са подменени, за да бъдат реверсивни, така че да може и в двете посоки да се пренася газ.

"Немски филтри, американски компресори, руски газ и български строители", обобщи премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят поясни още, че другата седмица ще провери строителството на газовата връзка Гърция-България.

"Докато другите говорят, ние строим и даваме възможност на България да върне мястото си на основен газоразпределителен център", доволен е премиерът Борисов. Той благодари на строителите за денонощния труд по изграждането на газовия участък.

Разширението на съществуващата газопреносна система и реализацията на цялостната концепция за газов хъб "Балкан" целят запазване на ролята на България, като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз.

С реализацията на "Балкански поток" се цели повишаване сигурността на доставките на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна да окаже позитивен ефект за потребителите на природен газ.

Изпълнител на договора за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на газоизмервателната станция "Странджа" след проведената обществена поръчка е ДЗЗД "ГБС - Трансгаз". Договорът е на обща стойност до 27.7 млн. лв.

Проектирането, доставката и изграждането на преносния газопровод от българо-турската граница до газо-измервателна станция "Странджа" е на обща стойност 47.9 млн. лв. "Булгартрансгаз" ЕАД реализира тези обекти със собствени средства.

На церемонията по откриването на разширението участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, както и заместник министърът на енергетиката на Саудитска Арабия д-р Аабед Абдулах Алсаадун, държавният секретар Информация и международно представителство на Унгария Тамад Менцер и посланикът на Руската Федерация у нас Анатолий Макаров