Повече от 6,5 млн. чуждестранни туристи са посетили България за първите осем месеца на годината, което е около 8% ръст. А чуждестранните туристи, които са били в страната, но не са реализирали нощувка, са над 8 млн., обяви по Нова ТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Откакто се създаде Министерство на туризма наблюдаваме изключително устойчив ръст както в броя на посещенията на чуждестранните туристи, така и в приходите. За първите 8 месеца в страната от януари до август имаме над 5,2 млрд. лв., което е с 10% повече в сравнение с миналата година.

За активния летен сезон имаме над 3,7 млрд. лв. приходи в хазната“, допълни министър Ангелкова.

Във връзка с исканата и оставка от АБТТА и твърдението, че се манипулират данните за туризма, Николина Ангелкова заяви: „Не мога да си обясня аргументите им. Работим с методиката на Световната организация по туризъм и с методиката, свързана с регламента Евростат. Предвид разнопосочните тълкувания, разговаряли сме със Световната организация по туризъм да направим специално обучение затова как се четат данните“, поясни тя.

„Не мисля, че трябва да се задълбаваме в аргументите на една организация, която има не повече пот 80 члена тур оператори, които работят основно на пазара в чужбина. Тур операторите и тур агентите имат 2 основни дейности – водят българи в чужбина на екскурзии и привличат чуждестранни туристи в България, което е изключително важно за туризма тук“, коментира тя и допълни, че регистрираните тур оператори и тур агенти в Националния туристически регистър са над 3400, а членовете на тази организация са около 80-90 от тях.