Ново проучване отново доказа двоен стандарт между храните у нас и в Западна Европа. Разликите са както в цената, така и в качеството. Това съобщава Нова тв. България изпраща до Евросъюза искане за спешни мерки срещу нелоялните производители. Проверката е направена в София, Берлин и Виена. Оказва се, че натурален сок у нас се продава с близо 150% по-висока цена, отколкото същият сок в Германия. Бебешко пюре, предлагано у нас, съдържа с 26% повече олио от същото пюре, предлагано в Германия или Австрия.


Съществени разлики в цената и състава има и при шоколадовите десерти и газираните напитки. Детски сок в София е 147% по-скъп от същия в Берлин. "Става въпрос за могъщ бизнес – огромни компании, които реализират колосални печалби. Става въпрос за пазарите в Полша Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватска, България, Румъния и Гърция. Участваха четиримата лидери на Вишеградската четворка.

Представителите на засегнатите страни се обединихме около това, че няма да се откажем до окончателното решение на проблема с измамите с храни и двойните стандарти. Част от лидерите бяха по-крайни. Премиерът на Унгария нарече това "хранителен геноцид”, заяви омбудсманът Мая Манолова, която присъства на среща в Братислава, където бе обсъден проблема с двойния стандарт при храните.

Омбудсманът, Камен Донев и БЛС с петиция срещу двойния стандарт при храните. И даде пример с Унгария, където 70% от храните са с различни и по-малко качество, като шунката там е с 10% по-малко месо и с три пъти повече сол. Сигурна съм, че едно изследване в България, ще покаже същите или подобни резултати.

"Има много сериозна заявка от президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер проблемът да се реши. Аз лично предложих промяна в европейското законодателство. Организаторите бяха поканили и представители на големите мултинационални компании, както и потребители. Като от бизнеса обявиха, че включването на подсладители вместо захар в продуктите било полезно, защото почти всички граждани били на диета”, каза още Мая Манолова.

По думите й сега започват мащабни изследвания в Европа, които да установят дали има подвеждаща реклама, както и дали има разлика в съставките на продуктите.