Министърът на туризма Николина Ангелкова направи работна среща в Приморско, на която бяха разисквани въпроси за предстоящия летен сезон 2016. В срещата се включиха представители на местната власт, туристическия бранш и бизнеса.

Оптимистични прогнози с ръст на туристи за предстоящия летен сезон в морските курорти са тенденциите, които сподели министър Ангелкова. Тя уточни, че съдейки по ранните записвания, прогнозите са позитивни, като се очакват повече туристи от Русия, Полша, Чехия, Германия, Румъния, Холандия. Франция също бележи значителен ръст на записванията, като тази година до страната ни са пуснати чартърни полети от девет френски града.

В дискусията бяха засегнати и въпроси за плажовете, къмпингуването, кризата на работна ръка, визите и др., касаещи туристическия сезон. Министър Ангелкова призова хората от Приморско да дават предложения, които ще се вземат под внимание при правенето на реформите в туризма, за да се създаде по-качествен продукт.

Кметът на Китен Катя Вълчева постави въпроса за плаж -Китен юг, който е без стопанин. Тя изрази безпокойство от наближаващия летен сезон и се заинтересова от срока за подаване на оферти, датата на търга и какво би следвало, ако плажната ивица остане без концесионер.

След 4-5 май ще бъдат отворени подадените оферти, обяви министър Ангелкова, която заяви, че искрено се надява да има такива и плажната ивица да бъде приведена в приличен вид за началото на сезона. В случай, че няма подадени оферти, той ще остане неохраняем и ще се действа по правилата за неохраняемите ивици. Ще бъде почистван от общината, а водното спасяване и медицинското обслужване ще се осигурява от областния управител.

От туристическата камара в Приморско отново поставиха въпроса за концесионирането на плажовете. Те изявиха желание да се направи пилотен проект, в който морската община да приеме изцяло Хърватския модел, като се даде възможност тя да стопанисва и управлява плажните ивици. Същото да бъде направено и по въпроса с къмпингуването.

Министър Ангелкова представи идеята за внос на работна ръка от чужбина, като уточни, че се водят разговори с Министерството на труда и социалната политика за решаването на този проблем. В създадения съвет за кадрите в туризма също е обсъждан въпроса за трайно решаване на проблема с липсата на кадри за туризма.

На работната среща бяха дадени примери как съседни държави процедират, за да запази персонала и да не изпадат в криза за работна ръка преди всеки сезон. Беше поставен въпрос относно възможността за разширяване на пътя Созопол- Китен, предвид натоварения трафик през летния сезон. Участниците в дискусията изразиха и известно притеснение от предстоящото сондиране за газ в Черно море.

Министър Николина Ангелкова уточни, че инфраструктурата е основен приоритет на кабинета, особено достъпността до големи туристически обекти и общини, свързани с туризма.