лед броени дни се очаква Министерството на земеделието да публикува официалните данни от преброяването на земеделските стопанства, направено миналата година. Преброяването се прави в страните членки на ЕС на всеки десет години и е основа за формиране на политиките в сектора, за който Европейският съюз отделя близо 40 на сто от общия си бюджет.

По неофициална информация на бранша "виртуалните овце" у нас са над 200 хиляди.

"Нашите подозрения се оправдаха", коментира в интервю за БНР председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Виртуалните животни фигурират в системата на ветеринарните власти, но не и във фермите, сигнализирали са нееднократно от асоциацията.

"Чрез тях се усвояват субсидиите за пасища", поясни Караколев.

Така се получава следното – "фермерът Х "има" налични в момента 1 000 овце, а дали ги има, дали не – никой не си прави труда да провери", изтъква той.

На база на тази информация в системата, общината разпределя на съответния фермер хиляди декари пасища от общинския или държавния поземлен фонд. Това ощетява малките и средни фермери по места, те са потърпевши, защото не могат да се възползват от близките пасища, заети от някой, който е на 50-80-100 км, разказа Симеон Караколев.

"Може да се стигне и до 10 декара да се дават на една овца, а субсидията варира между 30 и 50 лева на декар", допълни той.

"Можете да сметнете - с едни 10 хиляди декара пасища съответният бенефициент ще получи половин милион", обясни председателят.

Как работи цялата схема?

"Срещу пари. Плащат си на тоя, който разпределя тези имоти. Вероятно някой служител на въпросната общинска администрация", каза Караколев.

Според животновъдите проблемът може да се реши чрез засичането на данни от преброяването на земеделските стопанства.

"И за всяко разминаване се прави теренна проверка. Не се ли изчисти това нещо, този порочен кръг ще продължава да съществува", категоричен е Симеон Караколев.

След формирането на новата земеделска комисия в парламента браншовата асоциация ще внесе свои предложения за законови промени.