Терен от 525 кв. метра към хотел „Мерлин“ на фирма „Александрия“, която е известна с това, че осигурява ваканцията на чешки туристи по Южното Черноморие у нас, предизвика скандал в Общинския съвет в Царево. Спорът за земята за малко не доведе и до по-сериозен конфликт на послездната сесия на местния парламент, която се проведе в четвъртък. Поводът беше докладна записка от председателя на ОбС Таня Янчева за предоставяне на земи от общинския поземлен фонд за признато възстановяване правото на собственост.

В залата за разяснение пристигна мениджърът на „Александрия“ Антоанета Игнатова. Тя обясни, че всъщност теренът от 525 кв. метра са го ползвали от години, той е част от имота, който са купили. Наличността на общинска собственост станала ясна сега, когато от фирмата са подгтовяли документи за пред банка за кандидатстването за кредит с ипотека. Възникнал проблем със собствеността. Именно това е трябвало да бъде изчистено с решението на Общинския съвет.

Предложението предизвика критика от страна на общинските съветници от опозицията, състояща се от Движение Гергьовден и БСП.

„Има много варианти за такъв голям имот от над 6 хил. кв. Метра. Има десетки варианта за отделяне на 500 кв. метра. Имотът е на две улици, с доста правилин форми и могат да се отделят, където собственикът на имота реши и да се направи делба, Общината да получи тези 500 кв. метра, а частният имот да си остане без никаква съсобственост в него. Дадохме право на избор. Ние искаме да решим проблема, не да лишаваме жителите на Лозенец от малкото зелена площ, която е останала. Те (б.ред. от „Александрия“) ще я купят, но това е земя за озеленяване и спорт. Сами виждате колко страдат нашите населени места от прекомерното застрояване и сега още 500 кв. метра от зелена площ да ги включим в обхвата на УПИ и да станат частна собствеост...Това ни боли. Нека бъде за широки общестнени функции.“, каза общинският съветник Станислав Добрев от Движение „Гергьовден“.

Неговото изказване предизвика гневната реакция от страна на общинския съветник от ГЕРБ Даниел Николов. Той излезе на трибуната и извика: Това са тъпотии и бурно замахна към скицата, която държеше Добрев. „Вашето предложение е тъпо, откъде ще им вземете този терен“, каза Николов. В залата стана ясно, че въпросните 525 кв. метра били по границата на имота, който е към двора на хотела и го обикаля с ширина от около метър.

„Тези 500 метра няма да окажат колосално влияние на зелената площ. Там им е оградата. Става въпрос за изчистване на грешка, направена през 2006-та година.“, каза кметът Георги Лапчев.

Предложението на Янчева събра 8 гласа „За“, 2-ма бяха „против“, а двама - „Въздръжал се“, което е недостатъчно за решение, касаещо разпореждане с общинска собственост. Въпросът остана висящ и вероятно неговото решение ще се търси на следващи сесии на местния парламент.

„Винаги сме казвали, че няма да допуснем зелена площ да се продава с други цели. Това е терен - публична общинска собственост, който е отреден за парк и сме против той да става частен. Може да се отдели.“, мотивира позицията си в кулоарите общинският съветник Емил Пейчев от Движение „Гергьовден“.

Опозицията реагира остро и на още едно от предложенията, направени са сесията на Общинския съвет. То беше за продажбата на пет общински жилища. „Трябва да остане общински жилищен фонд. Не може да разпродадем всичко. Цена от 17 хил. лева е безумие. Защо трябва да ги подаряваме?!“, каза Емил Пейчев.

Каква е неговата позиция за управлението на Царево, готова ли е Общината за летния сезон и има ли мерки за справяне с кризата покрай коронавуриса – ОЧАКВАЙТЕ по-късно в БургасИНФО.