19-годишен русенец се готви да представи България на легендарната писта "Монца". Стоян Барбуков ще влезе в сериите, предхождащи Формула 1, тъй като е преминал успешно тестовете и има покана за участие от организаторите. Момчето търси финансиране, за да може да наеме болид, екип и да плати таксата си за участие.

Всичко започва през 2010 г., когато Стоян, заедно с баща си отива в Турция, за да гледат кръг от Формула 1. Атмосферата на пистата го завладява и едва 10-годишен той се качва на картинг. Успехите обаче не закъсняват. "Имам 10 шампионски титли в България, две участия на Световно първенство по картинг. На 16 г. за пръв път бях поканен на тестове във "Формула Рено" в Гърция, на писта "Серес", но таксата там беше много голяма за мен и затова отказаха на организаторите. На 18 г. спечелих шампионата на Ред Бул каст България", каза Стоян Барбуков пред камерата на "Събуди се".

Така Стоян бил забелязан и преди месец поканен на тестове в Италия. Справил се блестящо, въпреки че за първи път сядал от картинга на болид, въпреки жестоката конкуренция. "Първият път, когато седнах бях много изплашен от високата скорост, но много бързо се адаптирах и усетих, че това ми пасва. От целия свят има много добри и талантливи пилоти, които имат финансова подкрепа. За разлика от мен, на тях им е много по лесно да се справят, въпреки това аз постигнах тяхното състезателно темпо само за един тестов ден", каза още Стоян.

Организаторите са му предложили договор с два варианта - единият бил да купи болид и сам да си осигури екип и механици, а вторият - да наеме спортната кола за участие в седемте серии в Италия. "В таксата ми се поема наем застраховка и механик, състезателен инженер и всички разходи по пистата, само трябва транспортните разходи да си ги оправям аз, като за там ми трябват около 70 000 евро", заяви Барбуков.

Парите трябва да бъдат събрани до края на март. Затова русенецът търси марка, която да застане зад него и която да стои на екипа и болида му. Той обещава да бъде достаен представител на България на пистата от световен ранг.

Източник Нова тв