Чувствам се предаден, ще се кандидатирам отново и ще се боря докрай, въпреки всичко. Искам по-бързо този филм да свърши. Хората, дори тези, които не са гласували за мен останаха изненадани от съдебното решение.“, коментира пред БургасИНФО Метин Латифов, който управлява айтоското село Карагеоргиево 3 месеца. Върховният административен съд касира резултатите от местните избори в населеното място и сега предстои провеждането на частичен вот.
Съдебната битка за Карагеоргиево започна след втория тур на местните избори, когато Латифов като кандидат на ГЕРБ спечели само с 2 гласа преднина пред претендентката от ДПС Зюмбюл Ахмед. За него бяха гласували 338 души, а за Ахмед – 336. Веднага след това ДПС пусна жалба в Административния съд в Бургас, заради минималната разлика. Съдът в Бургас направи победата на Латифов още по-сладка, като намали разликата с 1 глас, но потвърди избора му.
Върховният административен съд (ВАС) обаче обяви резултатите за недействителни, като решението е окончателно.
„Съдебният състав е приел, че неправилната квалификация на бюлетините, която се отразява на характера на гласа на избирателя – действителен или недействителен, не е техническа грешка, нито грешка в пресмятането. Неправилното отчитане на изборния резултат в резултат на преценката на действителните и недействителните бюлетини съставлява нарушение на материалния закон и води до касиране на изборния резултат. Правните последици от обявения за недействителен избор са уредени в разпоредбата на чл. 465, т. 5 от Изборния кодекс, а именно – произвежда се нов избор.“, се казва в мотивите на ВАС.
„Когато броихме повторно бюлетините в съда в Бургас, тези, на които знакът излизаше от квадратчето за мен бяха 4 или 5, докато за другата страна – поне 15. Хората, които гласуваха и които участваха в изборите, се чувстваме измамени. Още повече, че в протоколите от секциите няма нито един, който да е подписан с особено мнение. Всички са подписани от членовете на комисията.“, каза с огорчение Латифов. Той вече не е на работа, въпреки че формално още няма подписани документи.
„Ще се кандидатирам пак, Аз съм длъжен да го направя, въпреки че се видя че има предпоставки за съмнения за това дали се зачита вота на избирателите. Искам да докажа, че това е волята на хората.“, каза Латифов.