Нажежените предизборни страсти направиха този път по-пъстър Общинския съвет в Приморско. Там в момента има 7 общински съветници от ГЕРБ, 2-ма от ВМРО, двама от МИР, един от СДС и един от БСП. Това постави въпроса дали избраният за трети мандат кмет Димитър Германов ще има същата подкрепа в местния парламент или няма да се появат нови групи и съюзи. Днес, по време на тържественото заседание на местния парламент, имаше първо разделение на гласовете по време на елементарното гласуване на чисто формалния състав на комисията за избор на председател. Появиха се две предложения за човека, който ще оглави въпросната комисия, която е една от най-публичните и действията й се свеждат до около 5-10 минути. Бяха предложени две имена – Манол Манолов от ГЕРБ и Златина Величкова от МИР. Това беше и първото разделение при гласуване, което показа, че 7-те от ГЕРБ са твърдо ядро, а при другите 6 представители има известна доза противодействие. За същинското гласуване за председател обаче резултатът беше 10 срещу 3 в полза на предложението на ГЕРБ Златина Тюлиева, която беше на същия пост и предходния мандат и не даде нито веднъж повод на тогавашната опозиция да претендира, че с нещо не се справя.

В новия Общински съвет днес положиха клетва двама от кандидатите за кметове, те вече са общински съветници и ще бъдат фактор. В местния парламент този път са Стоян Василев и Захарина Неделчева, другият кандидат.кмет Димитър Димитров не успя да влезе, но пък за сметка на това там са Ваня Андонова и Георги Зафиров, който днес наблегна на снимките с телефон.

Дали ще бъдат яростна опозиция двамата кандидати за кметове, които вече са общински съветници, или ще подкрепят предложения на администрацията?

Зависи за какво ще се вземат решения. Не едностраничво да се решава – аз ще бъда опозиция и да си такава на всичко. Когато има разумно и правилно решение, което е в полза на Приморско и на хората, защо трябва да си опозиция, защо не трябва да го подкрепиш?! Тук трябва да се припомни на хората, че вече няма партии, има една и тя се казва Приморско.“, каза Стоян Василев, който излезе на балотаж срещу сегашния кмет Димитър Германов. „Надявам се тук да не се оформи групата на вечно заинатилите се, на тези, които гласуват всичко против. Надявам се разумът да надделее.“, добави той.

Захарина Неделчева, която доскоро беше част от ГЕРБ и още формално се води като такъв, но излезе като кандидат за кмет на СДС, също каза, че не трябва да се говори за опозиция в агресивния смисъл. „Тук не трябва да говорим за опозиция. Нашата партия от днес е Приморско. Всичко, което е полезно за Приморско, ще бъде за Приморско. Всеки от нас е достатъчно възпитан, знаещ и можещ човек, доказал се в годините. Нашата партия е Приморско, ако има нещо градивно, ние сме за Приморско“, каза тя.

Кметът Димитър Германов, който вече има солиден опит в работата с Общинския съвет и е преживял както предизборни екшъни, така и години с единодушие, при което сесиите на местния парламент свършваха за 15 минути с гласуване с пълно мнозинство, очаква градивна опозиция.

Никога не съм имал проблем с Общинския съвет. Опозицията е полезно нещо, нека да има. Погледнете, направете анализ – за това, което е свършено в предния мандат – реално опозицията от 4 души гласува 99% от нашите предложения.. Когато са градивни нещата, защо ще бъдат „анти“?! Някакви политически заигравки – може и да има. Ние гоним целта. Всички заявяваха, че работят за развитието за Прииморско – нека го направят. Ако видят проблем в това, което предлагаме - нека го коригират.“, каза Германов.



|