Остров Св. Кирик остава изключителен приоритет на държавата, преобразяват го в партньорство с Лувъра

img


Остров „Свети свети Кирик и Юлита” край Созопол и превръщането му в зона за изкуство продължава да бъде приоритет на държавата и на Министерството на културата. Това потвърдиха от ресорното министерство след разговор с народните представители от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и Диана Саватева. Поводът за това бе разпространяващите се неверни твърдения в Созопол за прехвърляне на собствеността на острова на общината.

В морския град по време на предизборна среща на друга политическа формация, жителите на морския град са били заблуждаване за предстояща промяна в статута на остров Свети Кирик. Категорично неверни са твърденията, че той ще бъде прехвърлен на общината. Напротив – има проект за превръщането му в остров на изкуствата, а експерти от Лувъра проявяват интерес за инвестиции в културния обект. В това ни увериха и от Министерството на културата. Не бива жителите на община Созопол да бъдат подвеждани по този манипулативен начин. Подобен проект ще бъде от голяма полза за община Созопол и нейните жители, сериозната инвестиция ще даде и тласък за туризма в региона.“, заявяват от ГЕРБ-Бургас.

Бургаските депутати припомнят, че в началото на тази година министър Боил Банов обяви идеята след среща в Париж с френският му колега Франк Ристер. Проектът предвижда сътрудничество със световноизвестния френски музеи, както и партньорства с други европейски институции.

Остров Свети Кирик е обект от огромно културно значение, който има капацитет да привлича на туристи от цял свят. В района му са намерени множество антики и артефакти. С превръщането му в арт зона ще могат да бъдат осъществявани множество културни събития, изложби, съчетаване на археология със съвременни изкуства.

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    Вал
    2019-10-25 21:03:53

    Ох, дано собствеността остане държавна, че тези хиени от властващите в Созопол, същите алчници и са и от Несебър, ще го шитнат без да им мигне окото под разни игрови схеми.

Най-новото

Актуални теми

Битката на Жана за 11 годишния Борислав

Трагедия на Моста в Бургас

Горят сараите на Доган в парк Росенец