Всички вие участвахте в управлението, бяхте съпричастни на случващото се през изминалите 4 години, а аз почти ежедневно ви питах: Как ви се струва това, което правим? Кое може да се подобри? Всички вие давахте вашите мнения. С вашите идеи и виждания заедно определяхме посоката. През тези 4 години винаги ме е водило чувстото да постъпвам правилно и справедливо. Винаги съм се отнасяла с отговорност и ангажимент към всички вас. Защото кметът е кмет на всички граждани.

Така се обърна към своите съграждани кандидатът за втори мандат за кмет на Китен Катя Вълчева, издигната от коалиция МИР за предстоящите на 27-ми октомври местни избори. Тя отчете пред местните жители в препълнената зала на читалище „Свобода – 1948“ свършеното през изминалия мандат и представи основните си цели за следващите 4 години.

Основен ремонт на пътната инфраструктура, включващ улиците „Хан Крум“, „Шипка“, „Чайка“, „Урдовиза“, „Хан Аспарух“, „Акация“, „Здравец“, „Лилия“, „Кокиче“, основен ремонт на Здравната служба, както и цялостна подмяна на осветлението на Детелината – са част от ангажиментите, по които тя ще работи през следващия мандат.

Сред основните акценти са и продължението на улица „Урдовиза“, обновяване на зони за отдих и зелените площи на входа на Китен, детска площадка над ул. „Рила“ и нови съоръжения за парк „Възраждане“. Една от целите на Вълчева ще бъде откриване и разработване на Крепостна стена „Урдовиза“. Тя си е поставила за задача довършването на проекта за крайбрежна алея, като се предвижда изграждане на улица под църквата, посока „Рубин“ и къмпинг „Китен“, както и изграждане на амфитеатрална сцена към съществуващата Лятна естрада. Сред най-важните проекти на Вълчева са основните ремонти на Автогарата, както и на Централна градска част. Нейна амбициозна цел е основен ремонт на една от ключовите улици в Китен - „Атлиман“, която да се превърне в морската „Витошка“.

„За продължението на улица „Урдовиза“ има готов проект от миналата година. Но какво с случи? Когато тръгнахме да пристъпим към изпълнението му, от Софийска община, собственик на имота, предявиха претенция и отказаха, тъй като нямаме функция училище, не желаят да им се отнема терен 3, 600 дка. Тогава направихме предложение до кмета на общината и с единодушно решение на Кметския съвет пожелахме да им бъде отнето това, което е необходимо само и единствено за улица. За мое съжаление това срещна отпор в Общинския съвет. Беше ми много трудно, убеждавах съветник по съветник. На нас улицата ни е нужна.“, каза тя, като по думите й пролича, че не се е отказала да се бори за решаването на този въпрос.

„Имаме кореспонденция с ЕВН от това лято. Те подготвят проект, който до Нова година ще бъде готов и който ще включва премахане на въздушното ел.захранване на вътрешните улици „Хан Крум“, „Чайка“ и „Крайморска“, които после да се свържат и да се излезе на „Уродвиза“. Ще се търсят възможности да бъдат прехнати и стълбовете, които останаха по „Илия Бояджиев“. Това, което е необходимо да се направи в най-кратък срок, е основен ремонт на Здравната служба. Идеята е да изместим лекарския кабинет – най-вероятно в помещението до банката, за да не спират прегледите на хората. По ваше желание ми беше повдигнат въпроса през тази кампания – това помещение после да го обособим като Пенсионерски клуб.“, каза Вълчева.

За Крепостната стена „Уродиза“ тя заяви, че целта й ще бъде обектът да бъде отворен за посещения, въпреки трудностите, които има през последните 3 години.

„През 2016-та година получихме заповед на министъра на културата, в която се казваше, че крепостта Урдовиза е обявена за паметник от национално значение. Обаче каква беше изненадата ни, когато се оказа, че Министерството на отбраната обжалва тази заповед. Преди няколко месеца излезе съдебно решение, с което Върховният съд казва, че това не е паметник от национално значение, а с местно. През август беше направено предложение, с което се упълномощва кметът да извърши действия и да направи споразумение с Министерството на културата и Министерството на отбраната за срок от 10 годни, за да имаме ние някакво право да започнем да я използваме и да се отвори за посещения“, пояни Вълчева.

Проектите за основен ремонт на Автогарата и на Централна градска част са сред първите задачи на досегашният кмет и кандидат за нов мандат. „Това са проекти, които започнах от самото начало, още през декември 2015-та подадох искания за скици, съгласуване за визи. Малко бях учудена и ми се стори некоректно, че тези проекти, които са идеи на мен и на моя екип, бяха представени като проекти на друг кандидат. Не знам защо се получи това нещо, има документи“, каза с огорчение тя.

Сред най-атрактивните идеи на Вълчева е основен ремонт на улица „Атлиман“. „Смятам, че е необходимо Китен да има една такава улица, която да има по-различен вид. Мисля, че е време. Разбира се, това ще се случи след широко обществено обсъждане. Честно да кажа - за мен „Атлиман“ е „Витошка“, каза Катя Вълчева и срещна пълното одобрение на хората в залата..

„Аз оставам в историята на Китен като първата жена-кмет. За мен това беше огромна отоворност, за мен беше чест! Благодаря ви. Поклон пред вас!“, емоционално заяви Вълчева, като поиска доверието на хората за втори мандат с убедеността, че заедно могат повече.

Пълната си подкрепа за нея оказа и кандидатът на МИР за кмет на Приморско Стоян Василев.

„Много е важно, когато кметът си е местен, коментира с вас и имате дебат кое как да се случи. Напълно подкрепям Катя, защото тя успява с малкото, с което й се отпуска на този етап от Общината, да постигне много. При положение, че бюджетът на Общината е над 20 млн. лева, аз мога да поема ангажимент, ако вие ни подкреите и успеем да контролиаме тези неща, средствата за Китен да са много повече. Китен заслужава 1,5 млн. лева, с които да се развива и да си движи цялата инвестиционна програма. На вас ви предстоят мащабни проекти като брегоукрепване, крайбрежна алея и други, които Катя Вълчева изброи. Това е напълно реалистично и постижимо“, каза той.

Кандидатът за общински съветник Златина Величкова, която е от Китен, пое ангажимента да работи за местните жители и в нейно лице те да имат свой представител.

В залата на читалището пристигна и лидерът на БЗНС Николай Ненчев – бивш министър на отбраната, за да подкрепи отбора на МИР за местните избори.

„Усетих настроението и много силна емоция. Катя е изключителен човек, позитивен, знаещ, можещ, последователен. Човек, който дава особено основание за смисъл. Впечатлен съм от нейната работа и от работата на екипа. Това е най-интелигентната листа, с най-позитивните хора.“, каза той.

Ул. Атлиман

Централна градска част

Детска площадка

Кът за отдих