Сегашният кмет на Приморско Димитър Германов се очаква да бъде официално номиниран за трети мандат от общинската структура на партията, която ще проведе събранието си тази вечер от 18 часа. Германов е един от безспорните кметове на ГЕРБ в Бургаска област, а партията в Приморско неведнъж е била първенец по резултати по време на избори.

Първият мандат на Германов започна през 2011 година, като по това време на кметския стол изглеждаше непоклатим бившият градоначалник Димитър Димитров. В Приморско обаче вече се беше натрупала умора от дългогодишното управление на Димитров, а ГЕРБ набираше скорост в цялата страна. Тогава на първи тур в морската община се явиха 9-ма кандидати, като Германов спечели 28,63%, а Димитров – 30,17%. Малката разлика бързо се стопи и везните на втори тур се наклониха към новото лице в управлението на морската община – Димитър Германов. На балотжа той спечели 50,38%, а Димитров – 49,62%.

Тази загуба не отказа Димитров от политиката, напротив - на следващите избори, през 2015-та година, той се хвърли с истински екшън план във вота. Резултатите обаче отново не бяха в негова полза. Германов победи отново, при това на първи тур, като спечели 54,19% срещу 35,04% за Димитров. Бившият кмет влзе в Общинския съвет, но там енергията на опозиция бързо се изчерпа и сесиите през изминалите 4 години преминаваха в пълен мир, като по учебник.

Въпреки че лятото е в разгара си и туристическият сезон в Приморско кипи, там е и горещо в политически план.
Вече изпъкват лицата, които се готвят за участие в местните избори и сред тях отново е бившият кмет Димитър Димитров.

„Не мога да не участвам, не ми е позволено, аз съм създал тази община.“, каза Димитров пред БургасИНФО. Той все още обмисля начина, по който ще излезе наесен. „Създава се някаква организация. Още не съм решил дали ще подкрепя някой от кандидатите, когато се обяват официално или ще се включа пряко като кандидат“, каза още Димитров.

Братът на известния на национално равнище като победител в риалити формата „Биг брадър“ Здравко Василев – Стоян Василев, е другото спрягано име за опозиционен кандидат за кмет. Вече с него се водят много разговори, той постоянно получава предложения от различни партийни формации, но все още не е взел окончателно решение дали ще се включи в надпреварата. И двамата братя са сред хората в Приморско, които ясно изразяват позицията си по обществени проблеми. Здравко Василев беше кандидат за кмет на предходните избори, но сега не смята да участва. „Липсва ясният дебат по истински важния проблем за нашето настояще и бъдеще. Аз винаги съм бягал от следване на политическа линия. Но най-важното условие за успешното развитие на една община е да има мандатност на управлението. В Приморско тази зима ще останат само възрастните хора и ромите, които работят тук. Ако брат ми се кандидатира, то той ще е лице на широка коалиция, а не на конкретна партия.“, каза Здравко Василев пред БургасИНФО.

Другото име, което се спряга за претендент за кметския стол е на бившия зам. кмет и екс общински лидер на ГЕРБ Захарина Неделчева. Тя има опит както като общински съветник, така и като част от управлението. Докато беше зам.кмет не изпусна връзката с хората, сред най-хубавите й качества са откритостта, отзивчивостта и желанието й за работа. Самата тя все още отбягва отговор на въпроса дали ще участва в изборите.

Първото име, което се завъртя в кометарите за изборите в Приморско, беше на Ваня Андонова - лидер на ВМРО. От месеци тя е активна, критикува местната власт и бързо изказва позиции.

В крайна сметка обаче вотът в Приморско изглежда предрешен, тъй като там никоя политическа сила, освен ГЕРБ, не е в добра кондиция. БСП почти липсва на политическата карта от години, а два месеца едва ли ще са й достатъчни да излезе от пълната летаргия и да навакса пропуснатото от 2007-ма година насам.