ДПС е първа политическа сила в Айтос – община, в която през последните години ГЕРБ печелеше избори, благодарение на населението в града. На вота тази неделя резултатът се обърна, като с 15 гласа преднина победи ДПС. Подкрепата за ГЕРБ се срина от 5000 на 2800 гласа, изчисляват в централата на спечелилата партия и отчитат, че дори в града позициите им са добри. Анализатори на политическата обстановка в управляваната от кмета на ГЕРБ Васил Едрев община сочат, че новата ситуация се дължи на няколко основни грешки, които той е допуснал през последните 4 години от управлението си. Една от най-големите сред тях била отношението му към активисти на други партии в малките населени места в последно време.

Факт е, че ДПС е ключова политическа сила в Айтос от години, партията има най-голямата група в Общинсия съвет и е с променливо поведение през годините към кмета на ГЕРБ. През последните месеци обаче разделителните линии между тях се задълбочават. Резултатът от евровота, колкото и да е различен от този за местна власт, ясно показва – без ДПС не може да бъде избран кмет на Айтос, още повече, че отлива към ДОСТ е преодолян, коментират запознати с актуалната обстановка.

Макар и да е твърде рано, в града вече се коментира как биха изглеждали силите на вота през есента. ДПС не впряга сили да търси свой кандидат за кмет, поне засега. Дългогодишният и опитен Ружди Хасан, който водеше партията през поредица от битки, вече се отказва да излиза на преден план. Другата опитна фигура, изградена старателно през годините – Севим Али, е депутат и се занимава с политика на национално ниво. „ Най-вероятно ДПС няма да има собствен кандидат за кмет, но със сигруност ще подкрепим някоя личност, която към този момент няма да е сегашния кмет Васил Едрев.“, коментираха активисти на партията.