Още една стъпка към чакания Медицински факултет в Бургас: Комисията по образование в парламента одобри създаването му

img

Комисията по образованието и науката в парламента единодушно одобри създаването на Факултет по медицина в Бургас. „Благодаря на председателя на комисията Милена Дамянова и на нейните членове, на министър Красимир Вълчев и целия кабинет за подкрепата. Предстои гласуване в Комисията по здравеопазване и след това в пленарна зала.“, обяви бургаският депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Откриването на Медицински факултет е кауза за Бургас, за осъществяването на която кметът Димитър Николов и депутатите работят от години. Припомняме, че на свое заседание преди седмица Министерски съвет даде „зелена светлина“ в присъствието на кмета Николов.

Министерският съвет предложи на Народното събрание факултетът да се открие към Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Той се създава по предложение на ръководството на висшето училище, въз основа на положително оценен от Националната агенция за оценяване и акредитация проект.

Проектът предвижда в новото основно звено да се обучават студенти по специалността от регулираните професии "Медицина". Обучението ще се осъществява в съответствие с изискванията на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите "Медицина" и "Дентална медицина", за придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър". Университетът разполага с необходимата материално-техническа база за качествен образователен и научноизследователски процес. Учебният процес ще се води от 54 преподаватели, разпределени в 9 катедри.

В Медицинския факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще се подготвят лекари за нуждите на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина", гласи проектът за решение.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка